Приходната част на бюджета върви изключително добре. До момента, от

...
Приходната част на бюджета върви изключително добре. До момента, от
Коментари Харесай

Асен Василев се похвали с висока събираемост от началото на годината

Приходната част на бюджета върви извънредно добре. До момента, от началото на годината към 19 февруари сме събрали с 685 млн. лева повече налози, мита и осигуровки, в сравнение с предходната година за същия интервал. Това разгласи на брифинг министърът на финансите Асен Василев.

„ Събираемостта е както следва: за налозите: растеж с 13,9%, осигуровки – с 9,2%, нарастването при митническите сборове, Данък добавена стойност от импорт и данък е 11,2% “, заключи той.

По-рано от Министерство на финансите оповестиха, че се образува работна група, която да обследва обединяването на Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ в единна приходна организация.

“Това се прави за по-ефективно администриране на събирането на мита, налози и акцизи, както и от позиция оптимизация на държавната конструкция. Това не е нещо ново или извънредно. Общи данъчни и митнически организации има в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Латвия, Полша, Португалия, Словакия, Словения и Унгария в Европейски Съюз.

Това е метод, който се употребява и в Англия, и в Америка ”, посочи министър Василев.

И изясни за какво в този момент е подобаващият миг това да се случи.

“Очакваме в границите на годината да имаме и решение за сухопътните граници на Шенген. Това би означавало сериозна метаморфоза на Агенция „ Митници “, защото няма да има потребност от митнически пунктове на границите с Румъния и Гърция. Имайки поради, че такава огромна метаморфоза по този начин или другояче ще се случва в Агенция „ Митници “, това е и моментът, в който да се направи сливането с Национална агенция за приходите в единна приходна организация ”, уточни Асен Василев.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР