Приходите от билети се възстановяват до 25 млн. лв. през

...
Приходите от билети се възстановяват до 25 млн. лв. през
Коментари Харесай

Киното е наполовина пълно

Приходите от билети се възвръщат до 25 млн. лева през предходната година, само че цифрата е половината от генерираното преди пандемията. Расте ползата към български филми. Броят салони спада, а водач в бранша с 46% пазарен дял е веригата Cinema City.
Последните две години кинобизнесът е в менгемето на коронавирус и бумтящите цифрови платформи за филми. Но след безспорното дъно от 2020 година, когато феновете се свиха 4 пъти, в този момент тече гладко възобновяване и пазарът е на половина излекуван - при 5 млн. продадени билети преди COVID-19 предходната година цифрата е 2.5 млн., същото е ситуацията и с приходите (виж графиките).
Автор: Капитал
Трудните времена пречат и на повишаването на билетите - междинната цена през предходната година е била 9.7 лева, а за съпоставяне - в пиковата за кината 2017 година цифрата е 9 лева Като предстоящо на най-платежоспособния пазар - столичния, цените са по-високи. Естествено, изключително за огромните вериги киносалони в моловете, филмът е съществена част от бизнес модела, само че продажбите на пуканки и питиета зареждат в допълнение приходите на операторите на салони, а десертът е от рекламите преди кино лентата.
Двете едри промени
Ковид интервалът за бранша може да се заключи с две нови трендове:
Реклама
Гледа се повече бг кино - предходната година в топ 5 филми два са локални, предстоящо останалите три са американски. Постъпленията при билетите от български филми са 3.5 млн. лева, или съвсем колкото преди пандемията, когато са 3.7 млн. лева Числото за 2021 година е съвсем 15% от общия оборот от билети.
Автор: Капитал

Киносалоните постепенно понижават - при 74 работещи преди пандемията в този момент са с 10 по-малко по предварителни данни.
Реклама Големите на огромния екран
В България от над десетилетие огромните вериги в бранша са три и те са наематели в молове. Като най-старата - локалната " Арена ", се поради задължения - през май 2019 година затвориха двата независими мегакомплекса " Арена Младост " и " Арена Запад " в София, а през април 2021 година и салонът й в Стара Загора.

Логично най-посещаваните кина в страната са в огромните градове, а София е с половината от салоните в топ 10 на най-посещаваните в страната за 2021 година Варна е с два киносалона, а Пловдив, Бургас и Стара Загора с по един.

Най-посещаваното кино в страната със своите 14 зали е това на Cinema City в " Парадайс център " с цели 261 хиляди продадени билета през 2021 година, от които приходите са съвсем 2.9 млн. лева За съпоставяне - през предепидемичната 2019 година приходите от продадените 555 хиляди билета са тъкмо двойни - 5.8 млн. лева

Всъщност общо 6 от първите 10 кина в страната са на израелската верига Cinema City, която преди години се сля с английската Cineworld. Топът се добавя от другия огромен състезател в страната - " Кино Арена ", с два от обектите ѝ - тези в The mall в София и в Grand mall във Варна. Третият огромен състезател - Cine Grand, е софийски и има две местоположения.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Медиа и реклама 2 Икономика 3 Интервю 1 Медиа и реклама 2 Икономика 3 Енергетика 1 Медиа и реклама 2 Транспорт 3 Градове Реклама
Cinema City , която влезе в България през 2006 година, ръководи 7 салона в 6 града - с изключение на двата в София има по един в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна (там е и последно отворилият - през март 2019 г.) и Русе. За 2021 година продадените билети в общо седемте киносалона са малко над 1 млн., а приходите от тях - съвсем 10.1 млн. лева За съпоставяне - предепидемичната 2019 година е била двойно по-силна със своите повече от 22.3 млн. лева доходи от малко под 2.2 млн. продадени билета. Накратко, Cinema City е дълготраен водач с 43% дял при феновете и 46% в приходите от билети. Отчетите на самото сдружение демонстрират, че преди COVID-19 приходите от активността са към 28 млн. лева, а облагата - 439 хиляди лева Очаквано през 2020 година оборотът се сгромолясва до 9 млн. лева и сдружението е на загуба от 6.6 млн. лева
В седемте киносалона в страната на Cinema City са продадени малко над 1 млн. билета през 2021 година, което отрежда на веригата първото място Фотограф: Надежда Чипева
Другият огромен състезател със своите седем киносалона е " Арена " на Стефан Минчев. Техният пазарен дял през 2021 година е 20% (499 хил.) от продадените билети и 19% (4.7 млн. лева.) от общите доходи от билети. Разликата с предепидемичната 2019 година е фрапантна - тогава приходите са били 12.5 млн. лева, а повода е затварянето на " Арена Младост " и " Арена Запад ". Според Търговския указател в най-силната година - 2016, " Кино Арена ВТ " има общо доходи над 29 млн. лева После бизнесът е трансфериран към " Кино Арена България " и преди пандемията постъпленията са 17.8 млн., до момента в който 2020 година падат до 4.3 млн. лева От веригата не дадоха отговор на въпросите на " Капитал ".
През май 2019 година " Арена " затвори двата си мегакомплекса " Арена Запад " и " Арена Младост " в София Фотограф: Надежда Чипева
Индийската Cine Grand последна пристигна на пазара - през януари 2014 година, и има два обекта в София. Веригата държи тъкмо 10% дял от пазара през предходната година с малко над 264 хиляди продадени билета и с доходи от тях съвсем 3.2 млн. лева Преди пандемията резултатите са съвсем двойни - с доходи от билети над 6 млн. лева и общи приходи съгласно доклада 8.6 млн. лева
Макар и единствено с два салона, и то в столицата, Cine Grand държи над 10% от пазара в страната Фотограф: Надежда Чипева В средата
Слабо известната верига киносалони на Cineland на Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев е един от двата по-едри играча в по-малките градове в страната. Според уеб страницата й тя разполага със седем непрекъснати киносалона (в Перник, Велико Търново, Плевен, Габрово, Карлово, Търговище и Сапарева баня) и пет летни, най-вече по Черноморието (Перник, Велико Търново, Китен, Приморско и Ахтопол). Обектът в Перник отваря в края на 2021 година За цялата 2021 година веригата има продадени 102 хиляди билета на стойност над 742 хиляди лева Предходната числата са даже под половината, а преди пандемията приходите от продадените им билети - над 1.2 млн. лева Тук любопитна е връзката със Стефан Минчев и " Кино Арена " - съдружникът в " Синеленд " Божидар Илиев е бил в ръководството на две сдружения на Минчев. " Капитал " опита да се свърже с представител на веригата, само че безрезултатно.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Другият огромен състезател отвън столицата е Latona с 9 настоящи кина в 8 града - две в Разград и по едно в Шумен, Силистра, Свищов, Казанлък, Попово, Горна Оряховица и Козлодуй. През 2021 година е работило и такова в град Исперих, само че при започване на годината е затворило. Първото отворено, през 2015 година, е киното в предбалканския Казанлък. За 2021 година продадените билети от веригата са съвсем 47 хиляди за 345 хиляди лева Тук спадът спрямо преди пандемията е по-слаб - през 2019 година феновете са над 59 хиляди, а приходите от билети са над 483 хиляди лева Общо регистрираните доходи съгласно финансовия доклад за годината са в размер на съвсем 1.2 млн. лева Още от основаването му през 2008 година едноличен притежател на капитала в " Грация " - сдружението със седалище в Разград, посредством което оперира веригата, е Иван Христов. И тук представител на веригата отхвърли коментар.
Малките играчи в дома на киното
Сред " старите кучета " е " Дом на киното " в София. То е благосъстоятелност на Съюза на българските кино дейци, само че от 2003 година се ръководи от " Арт фест " на Стефан Китанов. Дружеството е уредник на интернационалния " София филм фест ", като взе участие и във фестивалите " Киномания ", CineLibri, Master of Art и други Киното е част от мрежата на Europa Cinemas, финансирана от Европейския съюз. През предходната година то е продало малко над 17 хиляди билета за 148 хиляди лева Докато през най-силната си година - 2018 година, билетите са били над 62 хиляди за 447 хиляди лева
Христо Христозов, програмен шеф в " Дом на киното " Христо Христозов Фотограф: Цветелина Белутова Профилът на посетителите на " Дом на киното " е подобен, че това са внимателните, интелигентните и съзнателни хора - за които киното е основна част от живота им, само че и са най-отзивчиви на апела " спри си в къщи ". Лятото и есента имаше огромно оживление заради имунизацията и документите. Филмите, които ще върнат изцяло публиката в кината, ще са българските " Петя на моята Петя " (който е към този момент най-гледаният български филм за годината с над 76 хиляди продадени билета към 27 март) и " Жълт олеандър " през април, както и непознатите блокбъстъри. На киноиндустрията в България пречат уеб страниците за торенти и международните платформи за стрийминг като Netflix, Amazon Prime, HBO Max, както и българските Neterra.TV, Gledam.bg, " Филмира " и 7arts.
Пловдивският аналог " Lucky Дом на киното " работи от 2014 година, само че съдружниците в " Пловдивфилм " започват още през 2006 година, като в началото наемат салоните на тогавашното кино, с цел да организират " София филм фест " и " Киномания ". След като предходното кино затваря и няколко години не работи, Борислав Лалев и Янаки Дерменджиев (съдружник и в Cineland), а от 2020 година той е заместен от Георги Иванов, съживяват " Лъки " и го вършат " Lucky Дом на киното ".

Най-силната година за обекта по брой продадени билети е 2019 година с над 34 хиляди и доходи 207 хиляди лева Това се равнява на 7% дял от публиката в Пловдив, която през същата година е закупила малко над 491 хиляди билета. Миналата година е на половина - продадените билети са съвсем 18 хиляди за към 125 хиляди лева Киното също е фестивално и е част от Europa Cinemas.

В тази полуздрава обстановка 2022 година стартира оптимистично. Има повече създадени филми и по-активни фенове. Но завръщането към познатите равнища надали ще се случи, а повода е в домашните филми на платформите.
РазпространителитеРазпространителите в промишлеността са общо 208, само че доста с по едно заглавие. Най-големите и дейни през последните години са " Форум филм " на Cinema City, " Александра филмс " на Стефан Минчев и част от групата на " Арена ", bTV- част от едноименната група, " Арт фест " на Стефан Китанов, " Синелибри ". " Форум филм " популяризират филмите на Disney, Metro-Goldwyn-Mayer и United International Pictures. Преди пандемията приходите са по към 10 млн. лева От 2014 година и bTV стъпиха в бранша, като популяризират и непознати продукции, и български. " Александра филмс " е пионер в бранша. Приходите на сдружението през годините варират, само че най-силна през последните 10 години е 2016 година, когато те са били 8.1 млн. лева След това се движат по 6 млн. лева, а през 2020 година падат до 1.7 млн. лева Българските стрийминг платформи " Нетера+
Neterra TV, работеща посредством " Нетера комюникейшънс " на Невен Дилков, е платформа за българска телевизия, радио, музика и филми, като е основана през далечната 2004 година На нея могат да се гледат филмите от афиша на Cinelibri, български филми от последните години и български документални филми. Приходите на компанията варират през годините и са към 2 млн. лева След 2017 година те падат и се движат към 1 млн., а през 2018 година даже падат под милион. През 2020 година се усилват и доближават съвсем 1.5 млн. лева
" Гледам БГ "
Сравнително новата платформа е напълно за българско кино и дава опция на потребителите си филми, излезли на екран през последните 10 години, само че и безконечни класики като " Осъдени души " (1975), " Любимец 13 " (1958) и " Таралежите се раждат без бодли " (1971). Компанията е учредена през юли 2020 година от Николай Стоичков, Валентина Каролева и Александър Алексиев. Рано е да се приказва за финансови резултати, само че за половината година (2020 г.) сдружението " Ноу блинк плюс " има доходи едвам 6 хиляди лева
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР