Приходите на ключовия за Турция туристически сектор ще се увеличат

...
Приходите на ключовия за Турция туристически сектор ще се увеличат
Коментари Харесай

Край на неволите на туризма в Турция. Тя ще спечели $30 милиарда през 2018 г.

Приходите на основния за Турция туристически бранш ще се усилят до 30 милиарда $ през 2018 година, подкрепени от плануваните нови тласъци за туроператорите и увеличаващия се брой гости, сподели министърът на туризма на страната Нуман Куртулмуш, представен от турски медии.

Туризмът в южната ни съседка постепенно стартира да се възвръща, след изживяните тежки интервали през последните 2-3 години. Опасенията за сигурността след опита за прелом и серията от терористични офанзиви понижиха приходите от туристически действия с над 9 милиарда $ единствено в границите на година.

През 2015 година страната регистрира 31.46 милиарда $ доходи от туризъм, а през 2016 година - едвам 22.11 милиарда $.

Но наклонността се обърна през април 2017 година, с помощта на завръщането на съветските туристи след усъвършенстваните връзки сред Москва и Анкара. Чужденците последователно се върнаха в Турция и секторът регистрира растеж от 40% на годишна база през третото тримесечие.

 Лошото за туризма в Турция мина. Или не напълно
Лошото за туризма в Турция мина. Или не напълно

Обнадеждаващи сигнали за възобновяване има, само че не са задоволителни

" Очакваме 31.4 млн. гости тази година, а оттова и доходи от 26 милиарда $ ", сподели Куртулмуш пред Reuters. През 2018 година броят им ще се усили до 37-38 млн. души, а генерираните доходи - до 30 милиарда $.

Турското министерство на финансите предвижда през октомври, че туризмът ще донесе 20 млн. $ на страната през 2017 година

Секторът генерира обилни доходи за турската стопанска система, която се разгръща в Европа и Азия и чиито размер е 860 милиарда $. През 2016 година държавното управление започва проект за подсилване на застрашения бранш.

До края на месеца държавното управление би трябвало да узакони препоръчаните нови тласъци за туроператорите, като им предложи по 9000 $ за всеки цялостен аероплан с туристи, който доведат в страната, според от сезона.

 Туризмът в Турция се възроди
Туризмът в Турция се възроди

Приходите скачат с 40% до 11.39 милиарда $, посетителите са най-вече чужденци

Южната ни съседка се надява да се трансформира в по-популярна дестинация за здравен и състезателен туризъм и да възроди круизите, които понесоха сериозен удар поради проблемите със сиурността, а редица оператори бяха принудени да анулират пътуванията през последните години.

" Работим с Гърция и другите страни в Средиземноморието, с цел да подготвим подобаващи пакети, с които да притеглим гости от Запада, изключително от Съединени американски щати ", сподели Куртулмуш.

Турция се пробва да притегли и гости от Азия, с цел да разшири своята атрактивност отвън нормалните си пазари в Европа.

" Опитваме се да отворим порти за страните от Далечния Изток - Китай, Индия, Япония, Корея, Индонезия и Малайзия. Те също имат същинска междинна класа, изключително Китай и Индия ", уточни министърът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР