Приготвяйки този козунак по стара рецепта, ще впечатлите близките си

...
Приготвяйки този козунак по стара рецепта, ще впечатлите близките си
Коментари Харесай

Кулич по старинна рецепта

Приготвяйки този козунак по остаряла рецепта, ще впечатлите околните си повече, в сравнение с допускате

Необходими Продукти

● брашно - 800 - 850 г
● плясно мляко - 350 г
● олио - 50 мл
● квас - 11 г суха
● масло - 200 г стайна температура
● яйца - 5 бр.
● захар - 300 г
● ванилова захар - 1 пакет (10 г)
● стафиди - 150 г
● кандирани плодове - 100 г

за намазване


● жълтъци - 1 бр.
● вода - 2 с.л. топла

ГЛАЗУРА


● белтъци - 1 бр.
● пудра захар - 250 г
● лимонен сок
● украса - перли, захарни плодове - по желание

Начин на подготвяне

Фурна - 170 градуса

Форми дълбоки, намаслени - може и хартиени.

В купичка се поставя маята с 1 с. л. захар и 50 мл топло мляко. Млякото би трябвало да е с температура 37 градуса. Разбърква се и се оставя да шупне за към 15 мин.

Останалото затоплено мляко се смесва със 100 г брашно, 1 ч.л. захар и се разбърква с дървена лъжица или пластмасова шпатула. Добавя се към шупналата квас, разбърква се, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 1 час. Яйцата се разделят.

Жълтъците, солта, ваниловата захар и останалата захар се разрушават с телена бъркалка.

Белтъците се разрушават на сняг.

Втасалата закваска се разбърква и се прибавя към жълтъците и на части се прибавят и белтъците. Работи се с дървена лъжица/шпатула.

На порции се прибавя брашното, и на порции мекото масло. Измесва се тесто. За да е по-леко измесването, може ръцете да се натопяват доста леко в олио.

Тестото би трябвало да е меко, еластично и да не лепи по ръцете. Оформя се топка, трансферира се в намаслена с масло купа, доста леко се обръща един - два пъти в купата и се оставя да втаса за минимум 3 часа.

След като е утроило размера си се натиска с ръце по средата с цел да се изкара въздуха и се премесва леко в самата купа. Покрива се с фолио и се оставя за 1 нощ на хладно /хладилник.

В купа се слагат стафидите с 1 с. л. брашно, разбъркват се, прибавят се и кандираните плодове. Добавят се към дефинитивно втасалото тесто.

Намасляват се формите, в случай че са железни, без хартиените. Тестото се дели на 3 равни елементи, мерят се на кантарче, оформят се топки и се слагат във формите не повече от половината от размера на формата. Оставят се да втасат за към 60 минути или до момента в който се вдигнат съвсем до края на формата.

Жълтъкът се разрушава с водата и се намазват козуначетата. Пече се на 180 градуса и щом се зачервят от горната страна градусите се понижават до 160, покриват се с алуминиево фолио за още към 60 до 90 минути или до суха съчка.

Фурната се изключва и козунаците се оставят вътре за още 30 мин. Изваждат се и се охлаждат върху решетка.

ГЛАЗУРА

В купа с телена бъркалка се разпенва белтъкът и се прибавя по-малко от пудрата захар, разбърква се до гъста каша. Добавят се и капки лимонен сок, само че доста деликатно.

Глазурата се изсипва в средата на козуначетата и се оставя да се стече. Украсата е наложителна. Оставя се да засъхне изцяло на стайна температура.

Куличът по старинна рецепта е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР