Пригответе, поканете ни и ни почерпете със сушена домашна пастърма,

...
Пригответе, поканете ни и ни почерпете със сушена домашна пастърма,
Коментари Харесай

Сушена домашна пастърма с подправки

Пригответе, поканете ни и ни почерпете със сушена домашна пастърма, а ние ще почерпим от отлежалото домашно вино

Необходими Продукти

● свинско бонфиле - 2 части по 1.3 кг
● морска сол - едра
● чубрица
● риган
● червен пипер
● кимион
● кориандър - смлени семена
● чесън - на прахуляк
● чимен
● пикантен пипер - по избор

Начин на подготвяне

Измиваме добре месото и разрязваме частите по дължина на две. Добре е месото, което използваме, да не е доста дебело (около 4-5 см), с цел да може добре да се изсуши в домашни условия.

Почистваме го от ципи и сухожилия, в случай че има такива. В подобаващ съд насипваме по дъното едра сол към 1 см. Над нея подреждаме месото и покривате компактно още веднъж с морска сол. Поставяме съда в ледник за 48 часа. След осоляването изплакваме месото и го държим във вода (в хладилник) за към 12 часа, като я сменяме 2-3 пъти.

Вариациите за подправки са разнообразни, а тяхното количество и съответствие е съгласно усета ни.

Смесваме ги доста добре и ги посипваме върху хартия за печене.

Изваждаме осоленото месо от водата и го подсушаваме с домакинска хартия. Овалваме частите в подправките, като притискаме, с цел да полепнат от всички страни. Трите части овкусих с упоменатите ароматни билки и подправки, а към четвъртото прибавих малко пикантен пипер за пикантност.

Пробождаме месото с пълен конец или връв и го увиваме в тензух. Той разрешава въздуха да циркулира и месото да съхне добре, по този начин и подправките няма да се ронят от него.

Времето на сушене е друго, тъй като зависи от температурата на открито, от влажността на въздуха и от дебелината на месото. Готовата изсушена пастърма е стегната и лека. Внимавайте да не я пресушите, проверявайте я постоянно.

Ако времето на открито е топло, можете да я изсушите в ледник. времетраенето е по-дълго (около 20 дни), само че още веднъж ще се наслаждавате на домашно мезе. на дъното на съда поставете клончета от вишна или от асма. Поставете осоленото и изкиснато месо върху тях и обръщайте през ден.

Съвет: Може също по този начин да употребявате контра филе или месо от бут. Подправките, които ви останат, ги съхранете в плик, подготвени за последващо им потребление.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР