Приетата в ЕП обща селскостопанска политика ще влоши състоянието на

...
Приетата в ЕП обща селскостопанска политика ще влоши състоянието на
Коментари Харесай

Момчил Неков притеснен за субсидиите за земеделието в България

Приетата в Екологичен потенциал обща селскостопанска политика ще утежни положението на земеделието в България.

Това разяснява Момчил Неков, член на Комисията по земеделие в Европейския парламент по отношение на гласувания тази седмица отчет по ОСП, оповестяват от пресофиса на евродепутата. Ключови аспекти за България, като да вземем за пример изравнявания на дотациите за всички фермери в Европейски Съюз в границите на интервала 2021-2027, бяха отхвърлени. Това значи, че и след 20 години участие, родните фермери ще бъдат в неизгодна позиция по отношение на сътрудници в другите страни членки “, съобщи българският евродепутат.

„ Таванът от 60 000 евро с прогресивно понижаване до 100 000 евро, който предложиха от Еврокомисията, беше по-добър за страни като България, в която има огромна централизация на земя и дотации. За страдание, той също беше повишен с опция за изключване от изчислението му на част от заплатите и на схемите за млади аграрни производители и еко-схемите. По създание, това значи, че вместо да има по-справедлив метод към дребните и междинни аграрни производители, има действителен риск да се повтори резултатът в настоящия програмен интервал. “, добави още той.

Всички оферти за съответна финансова помощ за България, както и за всички останали държави-членки по другите финансови пера са занулени в признатото предложение. Това значи, че има действителна заплаха да се отвори Кутията на Пандора и в действителност дотациите за земеделието да бъдат даже още по-занижени, имайки поради новите задължения на Европейски Съюз в областта на защитата, миграцията и така нататък

Добра вест е, че опрашването като услуга за първи път намира място в стратегическия документ на Европейски Съюз за Общата селскостопанска политика. Тъй-като Европейска комисия към момента не е подготвена с нужните способи на премерване, обаче и то е под въпрос.

Комисията по земеделие одобри своя отчет с 27 гласа „ за “, 17 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “. Той обаче няма да може да бъде гласуван в пленарна зала в границите на този мандат, което значи, че в границите на идващия мандат, може да бъде ревизиран и прегласуван преди да се стартират междуинституционалните договаряния по бъдещата Обща селскостопанска политика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР