Приет е Националният план за ваксиниране срещу коронавируса в България.

...
Приет е Националният план за ваксиниране срещу коронавируса в България.
Коментари Харесай

България с пет 5 фази на ваксинация срещу COVID-19

Приет е Националният проект за имунизиране против ковид в България. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Планът е основан въз основата на опита на страни като Германия и потвърдени интернационалните институции като Световната здравна организация. Той е направен в сходство с насоките и на районните здравни инспекции, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българския зъболекарски съюз.

Здравният министър акцентира, че проектът за имунизация е динамичен и може да претърпи смяна според от епидемиологичната конюнктура. При смяна на събитията проектът предстои на оптимизация, добави Ангелов.

Фазите са направени съгласно таргетните групи и до каква степен те се намират в непосреден риск от заразяване с новия вариант на ковид.

Фаза едно на имунизацията

ще обхване медицинския личен състав в страната - лекари, медицински експерти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти и спомагателен личен състав.

Медиците, които се чака да попаднат в кръга на имунизираните против ковид са 243 600.

"За всички български жители, в която и таргетна група да попадат, имунизирането ще е непринудено - след ясно подписано осведомено единодушие ", съобщи Ангелов.

Във фаза две попадат

чиновниците в обществените институции като домове за остарели хора и домове за обществени грижи, както и личният състав във фермите за норки. От опцията за имунизация ще могат да се възползват 112 080 души.

В трета фаза попадат

чиновниците, участващи в поддържането на съществени за публичния живот действия като да вземем за пример структурите в системата на ВиК.

В четвърта фаза имунизирани ще бъдат

възрастни хора и лица с хронични болести. Очакваният брой е 1.8 млн. души.

Уязвими групи от популацията ще бъдат имунизирани в пета фаза на имунизацията.

България ще бъде разграничена на 6 района

съгласно Националния проект за имунизациите, като всеки един от тях ще има отговорник - РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас, РЗИ-Пловдив, РЗИ-София. Те ще работят в съдействие с ръководителя на Координационния щаб за васкинация Красимир Гигов.

Планът предстои на актуализация, уточни здравният министър.

"Когато бъдат ясни и утвърдени имунизациите, когато бъдат одобрени късите характерности на продукта, когато бъдат ясни отговорите на доста въпроси, които си задаваме сега, тогава този проект ще претърпи промяна и ще бъде доразработен ", съобщи още здравният министър.

Новосформираният щаб, който ще дава отговор за имунизацията, ще организира първото си съвещание още през днешния ден от 15 часа, когато ще прецизира елементи по логистиката на имунизацията.

Министър Ангелов и основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев подчертаха, че имунизацията ще бъде безвъзмездна и доброволна и ще се слага след осведомено единодушие.

Според доцент Кунчев имунизацията е единственият късмет пандемията от ковид да бъде овладяна.

Прилагането на имунизациите ще се случи едвам след утвърждението им от страна на Европейския съюз. Преди имунизирането няма да е наложително пациентът да си направи тест за ковид.

Първата партида от 125 хиляди дози ваксина би трябвало да бъде у нас в края на тази или при започване на идната година, заяви в понеделник здравният министър Костадин Ангелов.

От показания през днешния ден проект излиза наяве, че първите получени у нас ваксини ще стигнат едвам за половината от медиците.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР