Приемът на заявления за безплатни електронни винетки за хората с

...
Приемът на заявления за безплатни електронни винетки за хората с
Коментари Харесай

Започна приемът на заявки за безплатни винетки

Приемът на заявки за безвъзмездни електронни винетки за хората с трайни увреждания стартира от януари 2019 година, оповестяват от Регионална дирекция " Социално подкрепяне ".

Това плануват нормативните промени, написани в Наредба № Н-19 от 2 декември 2008 година за изискванията и реда за освобождение от възнаграждение на винетни такси при прилагане на платената пътна мрежа на лица с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност или тип и степен на увреждане и лица или фамилии, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст, на министъра на превоза и министъра на труда и обществената политика.

В наредбата не планува смяна в изискванията за освобождение от възнаграждение на винетна такса. Правоимащи са хората с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност или тип и степен на увреждане и лица или фамилии, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст.

Тези групи хора имат право да получат гратис една годишна винетна такса за един личен или съпружеска имуществена общественост лек автомобил с размер на мотора до 2000 куб. см и мощ до 117,64 kW (160 к.с.).

Дирекциите „ Социално подкрепяне “ в област Пазарджик имат подготвеност да одобряват заявки за приемане на безвъзмездна електронна винетка от 2 януари 2019 година Документите може да се подават персонално в Държавно стопанско предприятие по сегашен адрес, по електронен път или с универсална пощенска услуга с уведомление за снабдяване – противоположна квитанция.

До 1 април 2019 година към заявките лицата ползват:

1. Копие на ЕР на ТЕЛК/НЕЛК в случаите, в които същото не е налично в Държавно стопанско предприятие и оригинал за справка;

2. Копие на пълномощие (когато заявката се подава посредством пълномощник);

3. Копие от свидетелството за регистрация на лекия автомобил част I – лице и тил и оригинал за справка;

До 1 април 2019 година, при постъпване на заявление-декларация с приложени копия от посочените документи посредством лицензиран пощенски оператор или по електронен път, информация за меродавност на документите ще се прави още веднъж по длъжностен път.

Предоставените винетни стикери на лица с увреждания посредством Държавно стопанско предприятие през 2018 година са годни за период от една година, считано от датата на валидизирането им. Препоръчително е лицата с увреждания да ревизират периода на годност на предоставения им винетен стикер и да подадат заявление-декларация в дирекция „ Социално подопомагане “ по сегашния си адрес към 10 дни преди приключването му. В случай, че винетният стикер е със период на годност до месец февруари, март и т. н., не е належащо да се подава заявление през месец януари 2019 година

В Наредбата е очакван 7-дневен период за култивиране и утвърждение на документите, считано от датата на подаването им. Когато са установени пропуски в изискуемите документи, срокът, който се дава на заявителя за отстраняването им, е 3-дневен. Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) ще изготвя и изпраща в Агенция „ Пътна инфраструктура “ дневна поръчка с всички утвърдени лица за съответния ден. В период до края на работния ден, идващ този на изпращане на поръчката, Агенция „ Пътна инфраструктура “ издава безвъзмездна годишна електронна винетка със период на годност 1 (една) година и до края на работния ден, идващ издаването на винетките, връща в АСП информация по електронен път.

Лицата могат да правят инспекция за издадената електронна винетка на място в Държавно стопанско предприятие, в Областните пътни ръководства, в пунктовете за продажба, по електронен път – посредством електронната страница на „ Национално тол ръководство “ и мобилно приложение, както и по телефон на Центъра за обслужване на клиенти на „ Национално тол ръководство “.

В случаите на подадени заявления-декларации, в които се откри, че едно лице има възложен винетен стикер с неизтекъл период на годност за същия автомобил, на лицето няма да се отхвърля издаването на електронна винетка. В деня на одобрение на документите, лицето ще бъде включвано в поръчка до Агенция „ Пътна инфраструктура “, която ще издава електронна винетка с годност една година, до края на идващия ден.

През 2018 година в област Пазарджик са предоставени над 6900 безвъзмездни винетки на хора с трайни увреждания.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР