Приемането на танка Т-14 Армата се намира на границата между

...
Приемането на танка Т-14 Армата се намира на границата между
Коментари Харесай

Какъв танк ще влезе в руската войска вместо Т-14 „Армата”?

Приемането на танка Т-14 „ Армата ” се намира на границата сред забавянето в периодите и краткотрайното отсрочване. Министерството на защитата и производителят „ Уралвагонзавод ” не дават информация. Засега контракт е подписан единствено за 100 танка за опитна употреба. Всичко остава в областта на догатките, само че най-вероятно аргументите са в кръга на неотработени елементи в революционната компоновка. Руските танкови войски обаче се нуждаят от възобновяване, тъй като „ зад Урал” към момента има поделения със остарели модели машини. Военните загатват брой от 2300 танка към 2025 година

В Челябинск интензивно модернизират танковете Т-72 и Т-90. Това обаче е незадоволително. Така на дневен ред излезе разконсервирането на „ реактивния” Т-80БВ. Машината е призната на въоръжение през 1985 година и не е осъвременявана. От 1991 година танкът е „ безпризорен”.

Машината е създадена през 1970-те години в Ленинград и е първият съветски танк с газотурбинен мотор. Преди него с подобен мотор е единствено шведският Strv 103, създаван през 1960-те години. И тъй като тогава турбореактивни мотори се употребявали единствено в авиацията, Т-80 получил име „ реактивен”.

Новаторската концепция в някаква степен пристигнала от разработвания през 1960-те години вертолет Ми-2, чиито два мотора развивали 43 хил оборота в минута, само че редуктор ги намалявал до нужното.

Смелото инженерно решение повишило значително мощността на многогоривния мотор и скоростта на танка достигнала 75 км/час. Повишила се плавността на хода, подобрили се силовите характерности. Възникнали два минуса, с първия от които съумели да се оправят в задоволителна степен – огромната запрашеност на бойното поле не се отразявала добре на турбината.

Вторият проблем за огромния разход на гориво останал неуреден – по шосе Т-80 без дозареждане можел да измине 350-400 км, а по пресечена околност – 250-300 км. При дизеловия Т-72 тези индикатори са надлежно 500-700 км и 320-650 км. Поради тази причина е основан моделът Т-80УД с дизелов мотор, предаден на Харковския танкостроителен цех (сега е в Украйна).

Сега, след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и разбиране на очебийно отбранителна военна теория, руснаците си дават сметка, че няма да употребяват дълбоки „ танкови клинове” в Западна Европа и в действителност отбранителните боеве са с дребна дълбочина и дозареждането на машините няма да е проблем при авансово проведена система от хранилища за ГСМ. Това довежда до „ реанимирането” на Т-80.

В съветските Сухопътни войски се намират 4700 танка Т-80 от разнообразни модели, като огромна част са консервирани. Едва ли всички могат да бъдат възобновени и осъвременени до модерни условия. Но даже това да са единствено 1000 машини, те ще натоварят индустриалните мощности на Уралвагонзавод, а по-късно да бъдат непосредствено изпратени в Крайния Север – там стартирането на дизеловите мотори е същински проблем при ниски температури, а газотурбинните мотори работят дори по-добре.

В Уралвагонзавод правят дълбока рационализация на танка Т-80БВ до ниво Т-80БВМ. Очаква се тестванията му да завършат до пролетта. Още предходната година е подписан контракт като начало за възобновяване на два танкови батальона (62 танка).

Какво съставлява Т-80БВМ? Заради спомагателното брониране масата му нарасгва с 5 тона и доближава 48 тона. Новият газотурбинен мотор е по-мощен и мощността му доближава 1250 к.с.

Усилена е челната бронезащита, сложени са противокумулативни екрани. Обновените танкове ще са с новата динамична отбрана „ Реликт” като на „ Армата”.

Завършват тестванията на комплекса за динамична отбрана „ Арена-М”, която ще усъвършенства двойно степента на оцеляване при долитане на противотанкови муниции.

Увеличена е огневата мощност – ново оръдие, нов прицел, двойно усъвършенствана групираност на оръдейните попадения, дарба за изстрелване на ПТУР.

В резултат на модернизирането Т-80БВМ по бойна успеваемост се равнява на танка Т-72Б3.

Една от последните вести за обновяването на съветските танкови войски гласи, че Министерството на защитата има намерение да купи 400 броя от осъвременения Т-90М, който обаче е много по-скъп Т-80БВМ.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР