„Приемането на френското предложение за РСМ представлява ревизия и отстъпление

...
„Приемането на френското предложение за РСМ представлява ревизия и отстъпление
Коментари Харесай

ВМРО: Френското предложение за РСМ е отстъпление от Рамковата позиция на България

„ Приемането на френското предложение за РСМ съставлява проверка и оттегляне от Раковата позиция и декларацията на Народно събрание от 2019 година

Целта на България е да не позволим РСМ да стартира договаряния, преди да имаме нужните юридически гаранции за отбрана на българските ползи. Това е едностранен компромис с рискови последици”, се споделя в позиция на Вътрешна македонска революционна организация, публикувана до медиите.

„ България няма потребност да показва повече конструктивност и еластичност, тъй като до този миг единствено тя прави това. Молещата страна е РСМ – тя би трябвало или да одобри българските условия, или да продължава да стои пред вратите на Европейски Съюз, вкопчена в завещаната от Тито национална теория – единствената запазила се в Източна Европа от времето на комунизма”, пишат от партията.

„ Америка и Франция взеха на ръчно ръководство Борисов и Петков”, декларират още от Вътрешна македонска революционна организация. Те осъждат изказването на някогашния министър председател и питат какво се е трансформирало в политиката във връзка с България от страна на политиците в Скопие, „ че си позволявате да подпишете документ, който действително унижава, принизява и унищожава всичко българско? Не единствено в Македония, само че и тук, в България. Говорите за двустранния протокол, в който ще има гаранции за осъществяване на изискванията. А кой ще подсигурява това осъществяване при към този момент стартирала процедура по присъединение към Европейски Съюз?”, питат от партията.

Те изясняват и съответно за какво е национално изменничество да се подпише френското предложение:

1. Главното изискване, което сложи България пред РСМ за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз, е добросъседството и използването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година

В Рамковата позиция от 2019 година се изисква в Преговорната рамка да се отрази недвусмислено, че осъществяването на Договора за добросъседство ще съставлява част от условността, използвана в договарянията за участие.

Нещо повече „ единодушието на България за провеждането на първата Междуправителствена конференция (МПК) ще бъде обвързано с постигането на действителен прогрес в осъществяването на буквата и духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, в това число и във връзка с активността на взаимната експертна комисия по исторически и просветителни въпроси “.

Липсата освен на действителен, само че и на какъвто и да е прогрес е явна, само че все пак френското предложение приказва само в бъдеще време за „ значимостта за реализиране на осезаеми резултати и добросъвестно използване двустранни съглашения “.

2. Въпросът за мониторинга на осъществяването на поетите от Скопие задължения е първокачествен. В Рамковата позиция се акцентира, че „ България си резервира и правото при съображения, свързани с националната сигурност, да прекрати поддръжката си в процеса на разширение, в това число и във връзка с действителното осъществяване на Договора и постигнатия прогрес в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси. “. Ето за какво в Преговорната рамка би трябвало да се заложи ефикасен инструмент, който да ни даде опция да реагираме в хода на преговорния развой при положение, че РСМ продължава да не извършва двустранните си задължения. Ето за какво е належащо оценката за осъществяването на поетите задължения да се прави от Съвета, в който са показани страните членки на Европейски Съюз, а не от Междуправителствената конференция, където са показани страните членки, Европейската комисия и страната-кандидат.

Френско предложение трансферира целия надзор върху Европейската комисия и брюкселската администрация, а за Междуправителствената конференция се планува да обезпечи политическо ръководство цялостна равносметка на процеса на присъединение.

3. Рамкова позиция дефинира, че езиковата норма, оповестена за парламентарен език в Република Северна Македония, е обвързвана с еволюцията на българския език и неговите наречия в тогавашната югославска република след ко
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР