Приемането на антикорупционното законодателство е ключово за изпълнение на българските

...
Приемането на антикорупционното законодателство е ключово за изпълнение на българските
Коментари Харесай

Законът “Антикорупция“ е ключ към милиардите на ЕС

Приемането на антикорупционното законодателство е основно за осъществяване на българските задължения към Европейски Съюз тази година. Той е част от изискванията за достъп до по Плана за възобновяване на стойност, който е на обща стойност от близо 13 милиарда лв., научи Mediapool.

България е дала обещание пред европейските сътрудници да сътвори политически и финансово самостоятелен антикорупционен орган, който ще организира действителна битка с корупцията. Както Mediapool към този момент писа, законопроектът на “Продължаваме смяната “ включва основаването на напълно нов орган, който има право да прави следствия по сходство на полицейските органи.

Сегашната Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) няма проверяващи пълномощия. Комисията, ръководена до неотдавна от Сотир Цацаров, може да подслушва телефони и да ревизира сигнали за корупция, само че събраните данни не могат да се употребяват пред съда.

Заедно с новия проверяващ орган ще бъде основана и още една самостоятелна комисия, която ще има за задача да конфискува нелегално добито имущество, инспекциите за спор на ползи и инспекциите на честността на държавните и общинските чиновници. Сега тази задача е поверена още веднъж на КПКОНПИ.

България е поела ангажимент антикорупционната промяна да бъде изпълнена до края на септември. Премиерът в оставка Кирил Петков държи за началник на новата комисия да бъде. Същото, номиниран в петък за образец на мястото на Петков.

бе главно предизборно заричане на “Продължаваме смяната “, “Има подобен народ “, Българска социалистическа партия и “Демократична България “. Формацията на Кирил Петков обаче се забави с преправянето на плана, показан от правосъдния министър Надежда Йорданова (ДБ). Законопроектът трябваше да е подготвен най-късно до края на март. След това досегашният съдружен сътрудник на ръководещите " ИТН " (ИТН) изиска въвеждане на вътрешни механизми за блокиране на следствията на комисията, които съдружните сътрудници не желаеха да одобряват.

Разследващият арбитър

Парламентът има малко повече време да одобри друга изключително значима промяна в правосъдната система, която е обещана на българските жители и европейските институции – въвеждането на механизъм за бистрота и следствие на основния прокурор.

По проект планът на Министерството на правораздаването първо би трябвало ще бъде изпратен за инспекция в експертния орган по конституционно право на Съвета на Европа – така наречен Венецианска комисия. Това е трябвало да се случи в края на юни

Новият механизъм за следствие на основния прокурор https://www.mediapool.bg/pravosadniyat-ministar-vss-nyama-da-se-mesi-v-razsledvaneto-na-glavniya-prokuror-video-news335983.html би трябвало да бъде признат при започване на идната година и не влиза в пакета от 22 закона, които би трябвало да бъдат незабавно изменени още в този момент. Българското държавно управление към този момент разгласи концепцията си да вкара фигурата на самостоятелния проверяващ арбитър, която ще бъде избиран всред съдиите от Върховния касационен съд.

Сигнали за злоупотреби

До този миг инспекторатите на държавната администрация са посочили редица дефекти при работата по сигнали за нарушавания.

Плановете на държавното управление включват промени в закона, с които се вкарват поверителни вътрешни и външни канали за подаване на сигнали за нередности и корупция. Трябва да се изградят механизми за безпристрастна и справедлива инспекция на подадените сигнали и отбрана на подателите.

В момента това е на процедура невероятно, тъй като министерските инспекторати, а и тези в общините, са на директно послушание на министри и кмета. Проблемът е, че действително против тези хора се подават най-важните сигнали за нарушавания. Вероятността подчинените инспектори да ревизират обективно своите началници е оскъдна.

Срокът за въвеждането на тези промени е до края на септември тази година.

Медиация

Друга значима част от правосъдната промяна е по-широкото въвеждане на медиацията. Извънсъдебното решение на разногласия се ползва необятно в развитите западни страни и главен механизъм за деескалация на разногласията, бързо намиране на допустими решения и разтоварване на правосъдната система от голям брой каузи.

Медиацията е изключително ефикасна при разногласията за благосъстоятелност сред родственици и съседи, комерсиалните и бракоразводните каузи.

Правителство е дало обещание промени в Гражданския процесуален кодекс, с които ще се вкара наложителна правосъдна медиация по редица цивилен и търговски разногласия.

Медиацията ще се прави в центровете за медиация към съдилищата и техните териториални отделения. Промените уреждат устройството и активността на тези центрове и статута на чиновниците в тях, с цел да работят те по идентичен метод, както и процедурата за асортимент на посредници. Това би трябвало да се случи до края на тази година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР