Приемаме председателството на Съвета на Европейския съюз като национална кауза.

...
Приемаме председателството на Съвета на Европейския съюз като национална кауза.
Коментари Харесай

Управляващите приемат Председателството като национална кауза

" Приемаме председателството на Съвета на Европейския съюз като национална идея. " С тези думи министърът на превоза Ивайло Московски откри конгрес, отдаден на целите на българското председателство в бранша.

В общественото разискване на програмата за бранш превоз участваха заместник-министрите Велик Занчев, Ангел Попов и Димитър Геновски.

 Избрана е компания за създаването на уеб страницата на Българското председателство
Избрана е компания за създаването на уеб страницата на Българското председателство

Единственият претендент завоюва състезанието

Московски съобщи, че акцентът е подложен върху развиването на интермодалните, мултимодалните транспорти, конкурентноспособността, реализиране на прогрес по законодателните оферти и по този начин наречения авто пакет. " В немалка степен преглеждаме развиването на обединен дигитален пазар като източник на напредък и конкурентоспособност ", изясни министърът и добави, че различен приоритет е обезпечаването на сигурността на персоналните данни в цифровото пространство . Московски посочи и обстоятелството, че еврокомисарят Мария Габриел е поела тематиката за развиването на цифрова Европа и дигитален пазар.

Зам.-министър Велик Занчев показа п риоритетите за развиването на въздушния превоз. Той посочи, че над 1.450 милиарда пасажери отпътуват или идват на европейските летища годишно.

Проучванията показвали, че инвестиция от 1 евро в бранша на въздушния превоз дават съвсем 3 евро добавена стойност на стопанската система като цяло. По думите на Занчев едно работно място създавало повече от три работни места в други браншове на стопанската система.

 Европейска комисия ревизира напредъка на правосъдната ни промяна
Европейска комисия ревизира напредъка на правосъдната ни промяна

Заради председателството мониторинга на Европейска комисия тази година е по-рано

" Поради неналичието на интернационална рамка, която да дефинира изискванията за конкуренция на въздушните превозвачи е допустимо да пораждат практики за друго отнасяне на превозвачите в другите страни. В рамките на Европейски Съюз това не е допустимо. Има правила, които подсигуряват на всички превозвачи идентични права и благоприятни условия за достъп до въздушноплавателните услуги ", уточни Занчев.

Той посочи още, че българското председателство ще продължи работата по предлагането на Европейска комисия за правилник за защита на конкуренцията в региона на въздушния превоз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР