Прием на документи за четири нови специалности започна в Медицински

...
Прием на документи за четири нови специалности започна в Медицински
Коментари Харесай

Започна прием в четири нови специалности в МУ – Пловдив

Прием на документи за четири нови специалности стартира в Медицински университет – Пловдив. Те са упълномощени и към този момент тече записването за „ Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории ", „ Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология ", „ Биостатистика " и „ Диететика “, оповестяват от висшето образователно заведение.

Специалностите са част от план OMNIA – „ Всичко за модернизацията на просветителните процеси в актуалния университет ", който се извършва от Медицински университет – Пловдив, в партньорство с осем национални висши учебни заведения.  Основната цел на плана е да способства за реализиране на динамично сходство сред търсенето и предлагането на експерти с висше обучение посредством рационализация на просветителните процеси във висшите учебни заведения. Общият брой на създадените и цифровизирани нови образователни стратегии е девет.

„ Целта на взаимните стратегии е да се направи надграждане на знанията на студентите, с цел да се интегрират по-добре в определените от тях сфери. ", заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева.

Магистърска стратегия по специалността „ Диететика " стартира през октомври 2023 година и е взаимна сред Медицински университет – Пловдив и Университет за хранителни технологии – Пловдив.  Формата на образование е постоянна, а продължителността на образованието е 4 семестъра. Планиран е банкет от 25 студенти. Приемът на документи е от 11.09.2023 година до 28.09.2023 година Графикът за приемен изпит е: 29.09.2023 година – 02.10.2023 година, а резултатите ще бъдат оповестени на 3 октомври. Записването е до 6 октомври. Начало на образователната година ще бъде сложено на 16.10.2023 година.

Началото на образователната година за втория банкет по магистърска стратегия „ Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории " започва  на втори октомври. Реализира се от Медицински университет – Пловдив в партньорство с Медицински Университет - София, Медицински университет - Плевен и Националния център по заразни и паразитни заболявания – София. Прием на документи: от 01.09.2023 година, приемен изпит: 25.09.2023 година, оповестяване на резултати: 25.09.2023 година, записване до 28.09.2023 г, а начало на образователната година: 02.10.2023 година.

Медицински университет – Пловдив в партньорство с Национална спортна академия, Демократичен университет на Тракия, Гърция и Университетска болница по ортопедична хирургия и травматология, Франция афишират и взаимна магистърска стратегия „ Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология ".

Приемът на документи стартира от 01.09.2023г..

Приемният изпит ще се организира на 18.09.2023 година от 14:00 ч. в Катедра по патофизиология на МУ-Пловдив. Резултатите ще бъдат оповестени на 25 септември, а записването е до 28 септември.  Начало на образователната година: 02.10.2023 година

Четвъртата нова стратегия „ Биостатистика " е взаимна сред Медицински университет – Пловдив и ПУ " Паисий Хилендарски " с дълготрайност 4 семестъра и задочна форма. Прием на документи: 11.09 - 11.10.2023 година Събеседване: 13.10.2023 година Обявяване на резултати: 13.10.2023 година Начало на образователната година: 14.10.2023 година

„ Програмата е взаимна и топ специалисти от страната ще бъдат обучители в тези стратегии. Нашите студенти ще могат да се срещнат с най-хубавите достижения на университетите, от които са преподавателите, да видят тяхната база, която е впечатляваща и да се допрян до най-новите постижения в тези професионални области. ", акцентира още ректорът на МУ-Пловдив  проф. доктор Мариана Мурджева.

Новата магистърска стратегия „ Диететика " е с мултидисциплинарен темперамент отразява връзките сред храните, храненето, здравето и заболяванията. Изучават се храните, състава им, контролът на качеството им, хранителният банкет, взаимоотношенията посред им, в това число и с биологичните и обществени фактори на околната среда. Основна тенденция е предварителна защита на заболяванията и поддържане на положително здраве, както на самостоятелно, по този начин и на популационно равнище.

Завършилите магистри могат да се осъществят като: - консултанти по хранене в организации, фитнес, СПА, Уелнес и естетични центрове по отношение на режими и диети, създаване на рецептури и подготвяне на храни за максимизиране на изгодите и понижаване на евентуалните опасности за здравето; - експерти по хранене в диагностично-консултативни центрове, спортни центрове, центрове за усъвършенстване на тежестта, профилакториуми, санаториуми и клиники; в научни лаборатории/институции, иновационни центрове и лаборатории по храни и хранене; - консултанти по хранене в търговски и фармацевтични фирми/вериги за храни, питиета и/или хранителни добавки; - участници в екипи по създаване на проекти и тактики, свързани с хранителната политика; - диетолози в лечебни заведения и центрове за рехабилитация и продължаващо лекуване, в образователни, индустриални и болнични столове, детски градини и ясли, спортни школи, уелнес и фитнес центрове, старешки домове и санаториуми ; -ръководители в научноизследователски колективи и центрове и да реализират научна и учебно–преподавателска активност.

Новата магистърска стратегия „ Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории " е интердисциплинарна магистърската стратегия и е предопределена да отговори на възходящите потребности от експерти в региона на лабораторната диагностика на заразните болести и имуномедиираните заболявания, които да се интегрират в областта на диагностичната медицина и да подкрепят лекарите-специалисти по обособените медицински специалности (микробиология, вирусология, здравна паразитология и клинична имунология) в рутинната диагностична активност, със значение за запазване на публичното здраве, както и развиване на  биотехнологиите.

Завършилите образованието по магистърската стратегия ще имат нужната подготовка за бързо адаптиране и нужната подготовка за неотложно започване на работа в диагностични микробиологични, вирусологични, имунологични и паразитологични лаборатории на болнични и извънболнични заведения. Те ще са мечтани в диагностичните лаборатории и заради условията в медицинските стандарти по микробиология, имунология и вирусология същите да бъдат обезпечени с биолози за реализиране на най-високото равнище на подготвеност.

Съвместната магистърска стратегия „ Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология " има за цел да приготви лекари за присъединяване в екипите, обезпечаващи спортни надпревари и спортни мероприятия, както и за здравното застраховане на хора, сложени при рискови условия на окръжаващата среда, на професионалните и аматьорски спортни клубове, включително и на университетския спорт.

След сполучливото довеждане докрай на образованието си, магистрите по Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология биха могли да продължат образованието си в просветителна и научна степен " Доктор ", при оповестяването на състезания във висшите учебни заведения или научните институти в страната и чужбина; да се осъществят като висококвалифицирани преподаватели по Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология; да работят във висши образователни заведения, спортно-медицински центрове и кабинети, към спортни клубове и тимове в страната и чужбина. Общият брой на новите създадени специалности е девет. Те са част от план ОМНИА, № BG05M2OP001-2.016-0007, процедура „ Модернизация на висшите учебни заведения ", e финансиран по оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък. "
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР