Приехме тази директива за минимална работна заплата, но хората да

...
Приехме тази директива за минимална работна заплата, но хората да
Коментари Харесай

Петър Витанов: Минималната работна заплата трябва да бъде обвързана с адекватност

Приехме тази инструкция за минимална работна заплата, само че хората да не се бъркат, че ще изравним заплатите в България с тези в Европейски Съюз. Само три пъти по-малка ни е заплатата от тази в Брюксел. Целите са две - един път да се открият почтени стандарти на труд и да се насърчи груповото договаряне. Минималната работна заплата би трябвало да бъде обвързана с адекватност. Това сподели за Bulgaria ON AIR евродепутатът от Българска социалистическа партия Петър Витанов.

" Има рекомендации, които сме приели. Проблемът при минималната работна заплата е, че има хора с големи приходи, които в известна степен изкривяват картината за междинната работна заплата. В България е към 1700 лева, а 2/3 от работещите работят за до 1000 лева Другият вид е да е % от медианата - 1,5 млн. взимат по-ниски, 1,5 млн. взимат по-високи, а медианата е по средата ", разясни Витанов.

" В Екологичен потенциал тези, които бяха срещу въвеждането на минимална работна заплата, бяха скандинавските страни. Те имат 70-80% групово трудово договаряне. Навсякъде по света то е дейно и работещо, тъй като то дава групови права. Възнагражденията са по-високи от минималните. То дава спомагателни права на служащите в най-различни аспекти, спомагателна сигурност за един служащ ", добави Витанов.

Евродепутатът чака от Министерството на труда и обществената политика да излязат с проект по какъв начин ще насърчат груповото договаряне.

" Прагът на беднотия, който беше калкулиран преди няколко дни, демонстрира 504 лева на член на семейство. Ако желаете заплата за прехрана, която може да разреши на човек да си купува облекла, храна, да не би трябвало да избира какво да си купи, то тогава е над 1000 лева Стандартът, който би трябвало да преследваме, е този ", безапелационен е Петър Витанов.

" Доходите на самоосигуряващите се са се вдигнали с 1,5% при инфлация 15%. Ние имаме изпреварване на инфлацията на приходите и България би трябвало да се замисли съществено по какъв начин да увеличи приходите на тази част от хората. У нас има ужасяваща употреба. Има хора, които работят изключително, а не им се заплаща ексклузивен труд ", разяснява Витанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР