Приехме национален план на България за готовност при пандемия. Това

...
Приехме национален план на България за готовност при пандемия. Това
Коментари Харесай

Ангелов: След Нова година започваме ваксинацията срещу COVID-19

Приехме народен проект на България за подготвеност при пандемия. Това разгласи министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

Той уточни, че проектът е признат през днешния ден от Министерския съвет, а при правенето му са употребени рекомендации от СЗО и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, научни знания, насъбран на практика опит в страната, изясни здравният министър.

Сумата за справяне с пандемията в България е 2 милиарда лева до момента.

За хората на първа линия харчим 80 млн. лева на месец, посочи здравният министър. Те евентуално ще стигнат 100 милиона, предвижда професор Костадин Ангелов.

Основните цели в проекта са ограничение на заболеваемостта и понижаване на смъртността, обезпечаване на оптимални благоприятни условия за лекуване на пациенти и на непрекъсната, достоверна и настояща информация за пандемията и подхванатите ограничения, сподели Костадин Ангелов. Планът има общ темперамент поради обстоятелството, че пандемия може да възникне от разнообразни патогени, изясни здравният министър.

„ Той е направен в осъществяване на решение за актуализиране на Националния проект на Р България за подготвеност при пандемия, признат на 22 октомври от 44-тото Народно заседание. При правене на плана на плана са употребявани управления и насоки на СЗО и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, съществуващи научни знания в региона и насъбран на практика опит в страната за справяне с предишни епидемии и пандемии “, изясни здравният министър.

Националният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разгласи, че проектът би трябвало да помогне за имунизацията на популацията.

Здравният министър обаче посочи, че

имунизацията против COVID-19 ще е доброволна и безвъзмездна.

Ваксините няма да се разграничават от тези от останалите европейски ваксини.

До четвъртък Министерство на здравеопазването ще създаде Национален проект за имунизиране против COVID-19. Това сподели на брифинг в Министерски съвет министърът на опазването на здравето. Според министъра на идващото съвещание на Министерски съвет проектът ще бъде гласуван.

„ Днес определихме ръководител на Координационния съвет за осъществяване на Националния проект за координирането на имунизациите. Предложихме да оглави този съвет е проф. доктор Красимир Гигов, който е общоприет шеф на БЧК и основен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените обстановки “, добави Костадин Ангелов.

Той посочи, че фризери са закупени за запазване на " фризерната ваксина " на " Пфайзер ".

В София ще има два хладилника за новата ваксина на " Пфайзер ", единият ще е в Бургас.

Те ще обезпечат логистиката на първата фризерна ваксина. Организацията е направена, подсигурява министър Ангелов.

Професор Мутафчийски поздрави професор Гигов за избора и го назова извънреден експерт, който на процедура е построил здравната система на Алжир. Шефът на БЧК е някогашен кадър на ВМА.

Генерала заяви, че болничното заведение му към този момент чака три фризера с голям размер, които ще съхраняват ваксини освен на ВМА, само че и на цялата здравна система.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР