Приехме 5 от 12 важни законопроекта. Приеха се важни законопроекти,

...
Приехме 5 от 12 важни законопроекта. Приеха се важни законопроекти,
Коментари Харесай

Зарков ще предложи на МС същите законопроекти за съдебна реформа

" Приехме 5 от 12 значими законопроекта. Приеха се значими законопроекти, символните обаче останаха на назад във времето ". Това съобщи пред БНР служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

Той уточни, че всички тези законопроекти са минали през необятни разисквания.

" Според мен се получиха положителни. Ще прегледаме още един път полемиките в Народното събрание, с цел да забележим дали има нещо, което можем да нанесем. В по-голямата си част тези полемики бяха много несъдържателни от позиция на това, че те стопираха на първо четене. Ще създадем обзор на всичко, което се сподели, само че като цяло мога занапред да заявя, че законопроектите ще бъдат същите или най-малко същите ще предложа на Министерския съвет, който би трябвало да реши дали да ги даде на вниманието на Народното събрание ", изясни Зарков.

Той уточни, че става въпрос за тежки политически решения, зад които би трябвало да има политическо болшинство.

Зарков добави, че през идващите два месеца ще се занимава с работа, която по-пряко касае и жителите.
 Зарков: Ако депутатите желаеха, щяха да одобряват механизма за надзор на основния прокурор
Зарков: Ако депутатите желаеха, щяха да одобряват механизма за надзор на основния прокурор

Под една или друга форма лидерският въпрос ще бъде подложен на Конгреса

Министърът не бил чул от ГЕРБ визия за правосъдна промяна. Думите му бяха във връзка позиция на ръководителя на някогашната към този момент правната комисия Радомир Чолаков. Няма неприятно да се дискутира и пита, само че тези въпроси стоят на масата от 15 години, акцентира той.

Трябва политическо решение - ясно да се каже какво желаеме да създадем като страна, а по-късно се провежда написването на закона и детайлите, посочи Зарков. Според него показаното в Министерския съвет, по което е работено от две държавни управления, е най-хубавото, правено до момента.

а не време, с цел да бъде признат ", безапелационен бе той.

Зарков напомни, че законът е бил признат с голямо болшинство в Народното събрание. " Те би трябвало да решат какво желаят. Не да одобряват всичко вкупом и по-късно да питат. Народните представители би трябвало да поемат отговорност ", настоя министърът.

" Според нас решение на този проблем се крие в това да може човек, който нито преди следствието, нито след следствието зависи, в случай че щете официално, от основния прокурор, който ще бъде вероятно обект на това следствие ", изясни той.

По негови думи тези закони, с изключение на всичко друго, бяха включени в Плана за възобновяване. Това беше един от причините, акцентира Зарков и напомни, че при започване на това Народно събрание всички парламентарни групи са декларирали, че главен приоритет са законите по Плана.

" Аз не съм склонен хората да четат сходни публикации, до момента в който чакат по опашките по Шенген " , отсече той и добави, че Нидерландия, а след това и Австрия, са заложили добър отчет за България по европейския водоравен механизъм за върховенството на закона, с цел да вдигнат своето несъгласие.
 Крум Зарков: Само с напън Народно събрание ще одобри механизъм за надзор над основния прокурор
Крум Зарков: Само с напън Народно събрание ще одобри механизъм за надзор над основния прокурор

Той счита, че законопроектът ще бъде признат въпреки и в идващия парламент

Според Зарков този механизъм няма да усъвършенства цялостното действие на прокуратурата, което обаче не значи, че не би трябвало да се направи.

" Никога не съм твърдял, че с приемането на този закон всичко, обвързвано с прокуратурата, се взема решение. Не е по този начин. Тези въпроси имат други решения. Има известни детайли от тях и в този закон, само че не свързани с механизма ", означи той.

По негови думи огромната мощ на прокуратурата идва от две места - монопол на това кое става общоизвестно и по какъв начин, другото - монопол дали ще се образува досъдебно произвеждане или не.

Понякога има типично фанфарни мероприятия, посочи Зарков и добави: " Може да създадем и черната книга на прокурорските акции, които са почнали доста шумно, основали са огромни диспути, политически разтърсвания, промени на министри или друго и най-после свършват по този метод. Винаги съм бил последовател на тезата, без значение кой е основният прокурор, че прокуратурата приказва след неоправдателните присъди, не преди този момент ".

По негови думи този механизъм не може да накара прокуратурата да работи, само че да носи отговорност. Тя трябвало да бъде накарана да работи посредством механизмите за отчетност, посредством Висш съдебен съвет и по разпоредбите, които съществуват, само че не се ползват.

" Понякога се действаше непозволено показно с явно други цели, а не задачите на наказателното гонене. Не всичко може да бъде законодателно решено. Нито един закон не може да бъде защитен от този, който го ползва ", означи Зарков. Има отговорност и на метода, по който законите се ползват, акцентира министърът, визирайки и Висш съдебен съвет, и основния прокурор.
 Зарков: Механизмът за следствие на основния прокурор не е импровизация
Зарков: Механизмът за следствие на основния прокурор не е импровизация

В пленарна зала Политическа партия и Демократична България са позволили да бъдат метнати

По негови думи човешките права са незадоволително предпазени, наказателното гонене е незадоволително дейно или прекалено показно, и в последна сметка тези, на които не са предпазени правата, заплащат от джоба си за тези акции.

" Бяхме изправени пред доста тежка конституционна рецесия, само че тя не е преодоляна, а смекчена, предизвести Зарков. Според него обстановката, в която се намираме, не е естествена.

Той регистрира и че

" Партията още веднъж е пред избори. Влиза в тях от пета позиция. Не се виждат някакви промени, които да могат да ни дадат каквото и да е възприятие, че ще тръгне още веднъж нагоре. Това, естествено, основава напрежение. Много хора не са се примирили с маргиналното място, което е отредено на Българска социалистическа партия. Аз съм от тези хора ", разяснява той обстановката със столетницата.

Според него лидерският въпрос е подложен. " Не може да правиш едно и също с едни и същи хора и да очакваш друг резултат ", безапелационен бе Зарков.

Той е на мнение, че изгубването на Българска социалистическа партия от челните места на изборите е една от аргументите да не могат да се основават болшинства и държавно управление.

На въпрос дали лидерската позиция в партията е негова цел, Зарков отвърна, че сега пред него не стои този въпрос. " По принцип имам доста и огромни цели пред себе си. Тази може да бъде една от тях - да ", уточни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР