Приех оставката на Валери Симеонов като морален акт. Не бих

...
Приех оставката на Валери Симеонов като морален акт. Не бих
Коментари Харесай

Петков: Въпрос на дискусия е дали да се намалят часовете за лична помощ

Приех оставката на Валери Симеонов като честен акт. Не бих могъл да разясня по кое време е изработен един подобен персонален акт. Не чакам политически земетресения. Така общественият министър Бисер Петков разяснява протичащото се в ръководството.

Надявам се митингите да приключат откакто се одобри законодателството за хората с уврежданията – закона за хората с увреждания, закона за персоналната помощ, този за обществените услуги, добави Петков.

Реформа ще има, когато бъдат признати всичките закони, в пакет, уверен е министърът. Според него е " въпрос на полемика " дали ще се понижат часовете за персонална помощ за хора с увреждания . Петков разказа персоналната помощ като доста скъпа услуга и даде образец с Швеция – там страната плащала за 13-14 000 души, а всичко друго се поемало от общините, до момента в който в България страната плащала " в пъти повече ". На въпрос ще се вземат ли пари за персонален помощник от другите пера на помощта за хора с увреждания, министърът изясни, че има предложение 380 лв. от общата сума да отиват за персонален помощник .

Относно самостоятелната оценка за степента на увреждане, Петков счита, че трябвало по-скоро да се схване обществения метод, не медицинския, по тази причина имало оторизиран превод на интернационална подредба, която да е база по какъв начин да се дефинира оценката.

Попитан дали общественият министър ще бъде ръководител на Националния съвет за хората с увреждания според законопроекта за хората с уврежданията, Петков отвърна пред bTV, че майките желали вицепремиер за демографската политика да оглавява въпросния съвет и в този момент зависело от народните представители ще върнат този вид, откакто на равнище " комисия " поради абсурда с Валери Симеонов беше решено министърът на труда и обществената политика да стане ръководител на съвета. Не мисля, че е толкоз значимо, заключи министърът.

Относно предлагането за платения отпуск при майчинство, Петков разяснява, че позицията на страната е майките да се връщат по-рано на работа. Идеята е в случай че се върнеш по-рано, да получаваш 50% от компенсацията, което би взел, в случай че не се върнеш. Увеличават се такива майки, увери Петков. Струва си да се води спор дали би трябвало излезлите по майчинство да имат по-късно и заплатен годишен отпуск за интервала, в който е било майчинството , добави министърът, без да разяснява, че де факт този отпуск се употребява всеобщо от майки, дали децата си на детски градини, които обаче не ги гледат за целия интервал на деня, в който майките би трябвало да са на работа. Петков обаче сподели, че трябвало да има данъчни облекчения за фамилиите с деца.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР