Причините за трагедията в добричкото село Кардам, при която момче

...
Причините за трагедията в добричкото село Кардам, при която момче
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва отравяне на децата в Кардам

Причините за нещастието в добричкото село Кардам, при която момче на 9 години умря, а две от сестрите му попаднаха в реанимация, остават цялостна тайнственост. Отпадна първичното съмнение, че децата са жертва на хранително натравяне. Водещата версия на прокуратурата към този момент е отравяне, само че токсиколози оповестиха, че може да става дума за остра зараза.

9-годишният Стефан умря в дома си на 27 октомври, откакто е повръщал. В болница в тежко положение бяха признати две от сестрите му - на 7 и 11 години, като положението им се усъвършенства. В фамилията са общо 6 деца, за които се грижат майката Росица Маринова и двамата й родители. По разпореждане на прокуратурата в болничното заведение в Добрич бяха настанени и другите три деца за наблюдаване и проучвания, въпреки че нямат признаци. 

Още в понеделник прокуратурата образува досъдебно произвеждане, а изпълняващият длъжността областен прокурор на Добрич Златко Тодоров изясни, че то е за склоняване към самоубийство. Текстът е банален за формиране на досъдебно произвеждане при гибел. „ Така е почнало следствието, само че никой не е споделил, че някой е склонил децата съм самоубийство. По-добре ли беше да образуваме досъдебно произвеждане по член 115 – за съзнателно ликвидиране? ”, изясни Тодоров пред Пронюз Добрич. В хода на следствието, когато се откри нещо друго, казусът ще бъде преквалифициран по който състав е належащо, съгласно обстоятелствата и събитията и откритите доказателства, добави магистратът.

Засега не е ясна повода за гибелта на детето, само че водещата версия за нещастието е отравяне.  " Допълнително са осъществени огледи в посока на това да се търсят опаковки, изхвърлени в контейнери, защото посоката ни е натравяне на тези деца. Разпоредих на Агенцията по храните да ревизира и главното учебно заведение, където трите потърпевши учат. Няма други отсъстващи деца или такива с сходни признаци. Запечатани са комерсиалните обекти в село Кардам ”, разясни Йорданка Чанева от Районна прокуратура в Генерал Тошево през Нова телевизия. Проверка в дома на децата е направила и РЗИ-Добрич.

Първоначално се смяташе, че детето може да е умряло от хранително натравяне. Аутопсията не сподели ясна причина за гибелта му. Назначени са химична и съдебномедицинска експертиза, проби от органите са пратени за разбор във Военна болница в София. Резултатите се чакат до края на седмицата, а преди този момент е мъчно да се каже повода за отравянето.

Според бабата на децата Стоянка Йорданова в къщата е нямало нито медикаменти, нито токсини. " Питаха ме дори за нафталин, за алкохол. Той е огромен, в никакъв случай не е вземал такива работи, без да ни пита ", изясни тя пред Би Ти Ви.

Според токсиколозите 9-годишният Стефан може да е умрял от остро инфекциозно заболяване. Хранителните артикули, които са консумирали децата, не са отровни, изясни пред БНТ проф. Снежа Златева, шеф на Клиниката по токсикология към Военноморска болница във Варна, където са другите две заболели деца от фамилията. И трите деца са били с остри признаци на повръщане, коремна болежка и неразположение. Голямото момиче е в тежко положение, с изострен миокардит. 

Основно грижи за развъждане на децата са полагали техните баба и дядо - на 63 и на 53 години, описват в селото. В деня на нещастието с тях е бил дядото, защото майката и бабата са били ангажирани като членове на секционната изборна комисия. Извършени са и два огледа в къщата. Условията за живот в нея не са изключително удобни за развъждане на шест деца, открили обществените. " Тези хора полагаха всевъзможни грижи, с цел да се отгледат децата, изключително бабата и дядото. Работеха с пот на челото, както се споделя, и си деляха от хапката децата да бъдат нахранени. Ходеха на учебно заведение, чисти, не са спирани от учебно заведение и детска градина. Хората от селото помагаха с облекла и мебели “, сподели пък кметът на Кардам Георги Николов.

 

СПЕШНА ПОМОЩ

В селото считат, че медиците, които в началото са се отзовали, са неглижирали случая. Трите деца почнали да повръщат в нощта против неделя, по-късно денем била извикана " Спешна помощ ", а дежурният доктор сложил инжекции срещу повръщането. " Каза - не са за спешна помощ, да им дават самун и сирене, имало такава зараза ", описа дядото Живко Иванов. Тъй като децата не се оправили, още веднъж повикали незабавните медици, които още веднъж решили, че децата не са за хоспитализация. Малко по-късно момчето издъхнало в ръцете на баба си. Едва тогава една от сестрите му е превозена в МБАЛ - Добрич, а второто момиче - на идващия ден. От Добрич и двете девойки са преместени за лекуване във Варна.

" При положение че три деца повръщат по едно и също време и имат болки в стомаха, би трябвало да ги заведат до болница ”, разясниха съседите. От Министерство на здравеопазването обясниха, че е назначена инспекция.

Социалните служби ще решат къде да бъдат настанени другите три деца, които са под наблюдаване в болничното заведение в Добрич.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР