Причините за най-високата концентрация на столетници в света в района

...
Причините за най-високата концентрация на столетници в света в района
Коментари Харесай

Методът Чиленто

Причините за най-високата централизация на столетници в света в региона на Чиленто са тайнственост от години. Сред тях преди всичко е храненето въз основата на фамозната средиземноморска диета, дефинирана от двама американски учени – Ансел и Маргарет Кейс, които се заселват в Чиленто при започване на 60-те.
Какво съставлява същността на Средиземноморската диета?
В книгата „ Методът Чиленто “ е дадена подробна разбивка на типовете хранене по брой порции, разпределено отмерено сред плодове, зеленчуци, алено и бяло месо, риба, яйца, млечни артикули – на дневна и на седмична база. Около 30 лесни и практични предписания от този южноиталиански регион допълват картината на вярното, вкусно и природосъобразно хранене.

Но, с цел да бъдете щастливи дълголетници, съществуват и социологически, религиозни, исторически, психически и митични детайли. В тази книга Лучано Пинятаро – еногастроном, роден и израснал в Чиленто, дружно с проф. Джанкарло Векио – световнопризнат патолог и обожател на Чиленто, стигат до разковничето на това изненадващо дългоденствие.

Тръгвайки от античната мъдрост на локалните хора, обичаите и традициите им, те ни дават този самобитен справочник за всекидневието. Пет практични съвета, които отиват оттатък храненето – от преоткриването на духовността и ритуалите за преодоляване на напрежението до значимостта на ходенето и споделеността, отдалечаването от обществените мрежи и тревогата, която трови дните ни. И всичко това, с цел да осъзнаем смисъла на правилото „ малко по малко “, да забавим темпото и да реализираме по-дълъг и благополучен живот.
С какво да стартираме?
С ежедневна споделена разходка, който да стане традиция, оферират създателите. А също и с храна, фалшификация или каквото и да е, засадено от личните ни ръце и предопределено за персонална приложимост. Времето е уместно и за двата съвета – идва пролет!

* * *
Тайните на метода „ Чиленто “
Същността на метода „ Чиленто “ се гради върху пет съществени стълба, значимите условия, които са основа при основаването на самостоятелния и груповия живот на членовете на всяка общественост:
ХраненеРедовно физическо натоварванеПодходяща почивкаДа бъдеш част от една общностДуховност, жизнеспособност
Просто е, само че не се схваща от единствено себе си: уникалността е в метода, по който хората в Чиленто са избрали да интерпретират тези правила и да ги практикуват ежедневно.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/Методът Чиленто корица.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 300 " height= " 450 " /> " Методът Чиленто ". Корица ИК " Авлига "
Въпросът, на който тази книга се пробва да даде отговор, е: Можем ли да се възползваме от този модел на живот, с цел да „ подредим “ нашия? Свикнали сме да мислим, че ще спечелим време, като бързаме, до момента в който, постъпвайки по този метод, ние губим, като стигаме до това да се движим, без да има динамизъм. Възможно ли е да бъде приспособен методът на живот в един специфичен регион от Кампания към нашето битие в града, към нашите претъпкани със отговорности бележници, към гневния ни темп и да намерим някакви по-човешки измерения, отговарящи в по-голяма степен на потребностите на тялото и мозъка ни? Възможно ли е да се живее без мита за бързината като наложителен детайл за качеството на всяко деяние? И най-после – можем ли да създадем от Чиленто образец и ние също да живеем умерено и в положително здраве към 100 и повече години?

Отговорът може да бъде да, в случай че успеем да разкрием същността, същинския дух на това човешко и географско знамение.

Има един израз, който се употребява в този край и който е добре прочут и в Неапол – малко по малко. Точно по този начин, една дума, повторена два пъти, тя съдържа тайната, стила, визията за битие и най-хубавия метод да го изпълним.

Ако Ачароли и тамошните столетници имат някаква загадка, то тя вероятно се крие точно в този израз. Лека-полека значи умерено. И забележете, не в смисъл „ постепенно “, а точно умерено. Лека-полека е формула, която провокира бързането, която обезврежда непрестанната борба с времето, със напрежението, с прибързаността.

При това състояние да се приказва за „ неотложност “, наподобява съвсем несвоевременно, да живееш като в Чиленто, те учи да различаваш фактически незабавните неща от измислените такива.

Науката към този момент подсказа, че в едно недалечно бъдеще напредъкът в медицината и по-добрата предварителна защита могат да прибавят до четиридесет години към осемдесетте, които приблизително живеят днешните хора. Това ни разрешава да си представим човеци, които могат да живеят до 100 и двадесет години. Ако на планетата съществува модел, който може да ни научи по какъв начин най-добре да реализираме тази цел, то безспорно той е в Чиленто, острова на дългия и прекрасен живот. Не би трябвало да се преструваме, че не разбираме – дълголетието може да бъде прелестна цел единствено в случай че е съпроводено с физическо здраве – не е вярно, в случай че да живееш дълго, се разделя от да живееш добре. А да живееш добре толкоз дълго време, несъмнено, изисква избрана генетична предразположеност, само че включва и придобиването на верните привички и метод на мислене.

Начин на мислене, който се събира точно във формулата малко по малко, елементарна и лесна за използване. Точно като отговорите, които столетниците от Чиленто и Ачароли постоянно са давали на всички – просто любопитни или учени, при опитите им да схванат тайната на чилентинското дългоденствие. Мистерията се крие в ритъма на живот, който са усвоили, приложили и последователно предали на другите. Един натурален темп, в който се минава през дълъг живот, от една страна – спокоен и спретнат, а от друга – вълшебно извънреден.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР