Причините, довели до бедствието в Царево, са свързани с метеорологичната

...
Причините, довели до бедствието в Царево, са свързани с метеорологичната
Коментари Харесай

Какво казва докладът за бедствието в Община Царево?

Причините, довели до бедствието в Царево, са свързани с метеорологичната конюнктура на интензивни превалявания, в композиция с присъщата география на региона, която е предопределила посоката и скоростта на оттичане на водите. Това се показва в отчета, подписан от инженер Петър Димитров, заместник-министър на околната среда и водите и ръководител на междуведомствената комисия, основана на 8 септември. Документът от 30 страници обобщава заключенията на метеоролози, специалисти по архитектура, пътно строителство и гори. 

Щетите от наводнението на 5 септември са провокирани от дъжд с рисков темперамент, а множеството уреди са надвишили плановите си водни количества. Малките площи на водосборите в забележителна степен са съдействали за образуването на огромни по размер водни количества и бързото им оттичане до крайбрежните елементи. Друга основна причина е инфраструктурата в района-мостови уреди, които не са оразмерени за актуалните хидро-климатични условия, се показва в отчета.  



Голямата централизация на нерегламентирани постройки, каравани, фургони и други на територията на община Царево в аграрни земи, общинска, частна, държавна благосъстоятелност и горска територия, както и голямото количество дъжд, е причина за провалите в тези територии, акцентира документът.

Данните от проучването демонстрират, че човешкият фактор също има значителен принос в случилото се-в двата водосбора, обект на разбор, това се свързва с разположението и характера на мостовите уреди. В дерето, в централната част при комерсиалния обект, главната " ударна вълна " на оттичащите се води е поета от мостовото оборудване. То е изиграло ролята на яз за дебрисните парчета, след който приливната вълна е разширила своя преден фронт до 300 метра широчина. 

Получените данни дават съображение да се допусне, написа в документа, че вторият мост в долния завършек на дерето, който е опустошен в резултат на вълната, е погрешно оразмерен и ситуиран по отношение на геометрията на речното легло и прилежащата му топографска повърхнина. 

При къмпинг " Нестинарка ", главният удар на вълната е посрещнат от моста на основния път Царево-Ахтопол, чийто отвор е необятен 30 метра, а директно преди него, по посока на течението, напречният профил на речното легло със заливните тераси демонстрира широчина от 170 метра, което е довело до струпване на доста огромни водни количества, под чийто натиск съдбовно е развалено мостовото оборудване.



Анализът от данните от извършените теренни изследвания на горските територии, дават съображение да се твърди, че съществена причина за бедствието е съчетанието от интензивни превалявания и налични проблеми на наземната инфраструктура, четем още в отчетът. 

В отвън урбанизираните територии се открива причинно-следствена връзка сред издаваните от Басейнова дирекция " Черноморски регион " в продължение на над 5 години наставления на Областна администрация-Бургас и тяхното несъблюдение заради неосигурено финансиране. Предвид, че деретата в урбанизираните територии на Община Царево са с обезпечена проводимост преди 5 септември, може да се направи извода, че главната причина за настъпилото наводняване са интензивните превалявания в региона, обобщава отчетът на междуведомствената комисия.

Какви коригиращи дейности предлага документът?

Сред тях са възобновяване на метеорологичната станция в Царево и съоръжение на всички станции в региона с автоматизирани валежомери с минутен период на премерване, да не се позволява застрояване или къмпингуване в ниските елементи към реките, с цел да се резервира хидравличната проводимост и човешките жертви при ненадейно пълноводие на високи води по реките и деретата. Спешно проучване и детайлно картографиране на всички водосбори, оттичащи се в обитаемоте места и курортните зони на юг от Приморско, основаване на прецизни цифрови модели на долните течения. Определяне тук-там за разчистване на речните корита и други мероприятия, ориентирани към намаляване на риска, ДНСК и кметът на Община Царево да подхващат дейности във връзка с инспекция на законността на постройки и градежи в заливаемите зони на реките и деретата и при положение на открита неправомерност да подхващат следващи дейности.

Предлага се построяването на национална система за предизвестие за предстоящи рискови феномени посредством изпращане на SMS в регионите, където се чакат такива. Напомня се и за нуждата от приемане на разпоредба за контролиране на свободното къмпингуване като се предлага контрола да бъде напълно в пправомощията на Министерство на вътрешните работи. 
По обявата работи: Петя Янакиева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР