Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти

...
Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти
Коментари Харесай

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със закани за бомбени атентати, незаконните мигранти и битовата престъпност

В столицата на България – София, от ден на ден се усеща мощен недостиг на сигурност. Нужен е сериозен диалог какво и по какъв начин би трябвало да се усъвършенства, обвързано с съответни периоди и отговорности. Политическите партии би трябвало да стартират да си приказват по тази тематика, тъй като единствено посредством полемика може да се реализира консенсус и да се вземат ограничения. Политиката на абдикиране и неглижиране на проблемите със сигурността и публичния ред е безусловно рискова за живота и здравето на жителите.

Това се споделя в позиция на Патриотите в Столичния общински съвет. Те внасят през днешния ден предложение за привикване на изключителна сесия по сигурността в столицата още през месец април.

В претекстовете се разказват и усложнената ситуацията през последните месеци. Най-голямата община в страната е изправена пред съществени провокации. През последните дни главен фокус станаха хакерските атаки, които засягат учебни заведения и университети.

Случващото се с учебните заведения е невиждано и ужасно. Подобен жанр гнет не сме срещали до в този момент. Службите, главно ГДБОП, само че и ДАНС, би трябвало да се стегнат. Със сигурност би трябвало да се търси и помощ от партньорските служби за продан на информация (подобни офанзиви има и в Румъния, и в Сърбия). Нужно е да се впрегне целия разследващ запас, с цел да се стигне до уредниците на хакерските атаки, както и да се открият претекстовете за какво се вършат тези офанзиви. Това би трябвало да стане бързо, акцентират общинарите.

А какво ще стане с изборния развой и дали това не е главната цел на тези плахи. Знаете, че СИК се ситуират главно в образователни заведения в цялата страна, обръщат внимание общинските съветници Карлос Контрера и Борислав Иванов.

Друг значителен проблем е, че София още веднъж е залята от бежанци, а партиите се вършат, че това не съществува. Над 40 бежанци са хванати единствено за ден от Министерство на вътрешните работи на територията на град София. 21 от тях са открити от органите на реда в къща в Западен парк. 14 други мъже са хванати в апартамент на улица „ Резбарска “, а девет в жилище на улица „ Каймакчалан “ в София. Преди това десетки арестувани в западните региони на София, преди този момент камионът с мигранти до с. Локорско и така нататък Очевидно огромни групи от бежанци се разхождат безпризорно из цяла България, а столицата им е гара разпределителна.

Това не прави никакво усещане на политическите партии, вкопчени в борбата за власт. Потънали в розово- демократичните си утопии, те се занимават с какви ли не подправени проблеми. Политическите партии без изключение слагат непознатите ползи преди всичко, а проблемите с бежанците и битовата престъпност неглижират и замитат под килима, подлагат на критика от „ Патриоти за София “.

В предлагането на Контрера и Иванов се предлага привикване на изключителна сесия на Общинския съвет през април във връзка със сигурността.

Нужно е да се показа същинската информация за броя на бежанците и мигрантите на територията на София и ситуацията в бежанските центрове, усилване на контрола и противодействието на групи, занимаващи се с трафик и други закононарушения, свързани с това.

Следващият проблематичен детайл е битовата престъпност – кражбите, в това число домовите обири, както и джебчийството сензитивно се усилват. Нивото на пътния надзор и ограниченията за пътна сигурност са тотално неглижирани, де факто Пътна полиция - София е абдикирала от сериозен надзор (изключваме този за скоростта единствено в някои сектори от пътната мрежа). Почти не минава ден без тежко ПТП, а броят на залавяните да карат след приложимост на алкохол и опиати е константа.

Проблемите на сигурността и публичния ред би трябвало да са непрестанно във фокуса както на политическите партии, по този начин и на обществото и медиите, тъй като с времето нерешените проблеми хронифицират и се трансформират в обществени язви.

Ето за какво настояваме да стартираме огромния диалог за подобряването на сигурността в София посредством чуване на кмета на Столична община, Столична дирекция на вътрешните работи, Пътна полиция, Столичната пожарна, Агенцията за бежанците, пишат още в предлагането Патриотите.

Ето и цялостния текст на предлагането:

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от

Карлос Контрера – общински консултант и заместник-председател на ПК „ Обществен ред и сигурност “

и

Борислав Иванов – общински консултант и член на ПК „ Обществен ред и сигурност “

по отношение на: привикване на сесия на Столичен общински съвет по отношение на сигурността и публичния ред на територията на Столична община;

Уважаеми господин mредседател,

С оглед приемане на информация и взимане на ограничения за възстановяване на сигурността и публичния ред на територията на Столична община предлагаме през м. април 2023 година да бъде свикана нарочна сесия на общинския съвет. Като общински съветници и членове на отрасловата комисия по „ Обществен ред и сигурност “ считаме, че е неотложно да бъдат изслушани от СОС кметът на Столична община, шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, шефа на Столична дирекция пожарна сигурност, Председателя на Държавна Агенция за бежанците. Налице са разнообразни по темперамент и размер проблеми, свързани със сигурността на жителите. В тази връзка е належащо като първа и съществена причина институциите да водят дейна, систематична връзки и всеки в кръга на своите пълномощия по закон да подхваща нужните ограничения за възстановяване средата за сигурност. В последните месеци са налице събития, обстоятелства и предпоставки, които обуславят нуждата от една по-широка, по-тясна и ефикасна съгласуваност сред институциите на национално равнище и локалната власт с оглед изцяло възстановяване на средата за сигурност и застраховане на публичния ред. Редица проблеми още веднъж са настоящи в последната година – мигрантския напън, битовата престъпност, прояви на безчинство и вандализъм, предварителна защита против бедствията и повредите. Поради тези и други аргументи предлагаме Столичния общински съвет на нарочна сесия да изслуша представители на способените органи.

Нужен е сериозен диалог какво и по какъв начин би трябвало да се усъвършенства, обвързано с съответни периоди и отговорности. Представителите на политическите партии в СОС би трябвало да стартират да си приказват по тази тематика, тъй като единствено посредством полемика може да се реализира консенсус и да се вземат ограничения. Политиката на абдикиране и неглижиране на проблемите със сигурността и публичния ред е безусловно рискова за живота и здравето на жителите.

Нужно е да се показа информация за броя на мигрантите/бежанците на територията на София и ситуацията в бежанските центрове, усилване на контрола и противодействието на групи, занимаващи се с трафик и други закононарушения, свързани с това. Следващият проблематичен детайл е битовата престъпност – кражбите, в това число домовите обири, джебчийството сензитивно се усилват. Нивото на пътния надзор и ограниченията за пътна сигурност не са даже на приемливо равнище, де факто Пътна полиция-София не ползва сериозен надзор (изключваме този за скоростта единствено в някои сектори от пътната мрежа). Почти не минава ден без тежко ПТП, а броят на залавяните да карат след приложимост на алкохол и опиати е константа...

Следва да се подчертаят и изведат като приоритет противодействието против разпространяването и използването на опиати, противодействието на хулиганските и вандалски прояви, изключително осъществявани от малолетни лица.

Проблемите на сигурността и публичния ред би трябвало да са непрестанно във фокуса както на политическите партии, по този начин и на обществото и медиите, тъй като с времето нерешените проблеми хронифицират и се трансформират в обществени язви.

Свикването на сесия по сигурността е опция диалогът и дейностите да стартират, тъй като София като град се нуждае от повече сигурност и гаранции за живота и здравето на жителите ѝ.

Предлагаме в границите на м. април 2023 година да бъде свикана сесия на Столичен общински съвет с дневен ред – Състояние на средата за сигурност, запазване на публичния ред, ограничения и дейности за възстановяване на сигурността в столицата.

28.03.2023 година С почитание:

гр. София
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР