Причината за смъртта на Александър Македонски е била панкреатична некроза,

...
Причината за смъртта на Александър Македонски е била панкреатична некроза,
Коментари Харесай

Учени установиха причината за смъртта на Александър Македонски

Причината за гибелта на Александър Македонски е била панкреатична некроза , а не малария, коремен тиф или пневмония, както се смяташе по-рано. До такова умозаключение са стигнали учени от университета " Аристотел " в Гърция, оповестява локалното издание Greek Reporter.

В хода на прочуването, почнало още през 1995 година, специалистите подробно са анализирали признаците на заболяването и последните дни на македонския цар, разказани от античните историци.

Според създателя на проучването - почетният професор по медицина доктор Томас Герасимидис, причина за гибелта на Александър е станал тежък сепсис, провокиран от остра панкреатична некроза . Това заболяване от своя страна се е развило поради жлъчнокаменна болест , както и поради пристрастяването на пълководеца към тежка храна и алкохол , счита професорът.

" Появата на признаците се характеризира със мощна болежка в корема след щедро хранене и вино, съпроводена от тресчица и всекидневно прогресивно утежняване в продължение на 14 дни ", се показва в изследването.

Същевременно откакто е анализирал творбите на древногръцките историци Герасимидис е отхвърлил други версии за гибелта на Александър, в това число малария, пневмония, коремен тиф , а също и западнонилска тресчица .

Александър Македонски е цар на антична Македония (нямаща нищо общо с настоящата) от Аргеадската династия, който е бил извънреден военачалник и поробител, основател на международна мощ, която се разпада след гибелта му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР