Причината за самолетната катастрофа не е оповестена официално. Според неофициална

...
Причината за самолетната катастрофа не е оповестена официално. Според неофициална
Коментари Харесай

Преди 50 години загиват Паша Христова и още тридесетина души в самолет на БГА ”Балкан”

Причината за самолетната злополука не е оповестена публично. Според неофициална версия повода е техническа нередовност на уредите за ръководство на самолета, който е бил излязъл от ремонт – били са неправилно свързани въжетата на елероните с кормилото на водача и при завоя, който се пробва да направи водача на дясно самолета се накланя внезапно наляво, при което лявото крило се удря в пистата от загубата на баланс самолета се накланя на дясно и там се удря дясното крило в пистата от удара то се откъсва, при което самолета се разрушава в пистата.

Заедно с оркестър „ София “, Мария Нейкова, Борис Гуджунов, фолклорен отбор „ Аура “ и националната певица Янка Рупкина, Паша Христова би трябвало да замине за дните на българската просвета в Алжир. Самолетът, с който пътува, е Ил-18, преди малко е излязъл от ремонт на оборудването за надзор на хоризонталното състояние на самолета — въжетата, с които се ръководят елероните — преносими елементи в краищата на крилете, с които се поправя хоризонталното състояние на самолета. Ремонтът наподобява не е осъществен вярно. Когато машината набира скорост за политане и се отлепя от пистата, се появява мощен непряк вятър, който я накланя на една страна.

Проведеното следствие директно след случая доближава до извода, че въжетата на елероните са били неправилно свързани. Вместо да поправя ситуацията на самолета в хоризонталната повърхност, като парира силата напразно, командата на пилотиращия усилва наклона на самолета поради противоположното свързване на елероните. При удара на крилото в пистата, корпусът на самолета се пречупва на две и целият аероплан избухва в пламъци, а единият мотор се откъсва. От 73-мата индивида на борда, 28 умират. Спасяват се част от пътуващите в задната част на самолета: Борис Гуджунов — със счупени крака, Янка Рупкина — с леки изгаряния.

На 23 декември 1971 година Паша Христова е изпратена от многочислени фенове в Ритуалната зала на Централните софийски гробища. Погребана е в католическия имот.

Междувременно цялата новогодишна стратегия е снимана с дейното присъединяване на певицата — единствено няколко дни преди нещастието, цялата страна опечалено следи жизнерадостното присъединяване на Паша Христова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР