Причината за инфлацията както в България, така и в другите

...
Причината за инфлацията както в България, така и в другите
Коментари Харесай

Скъпият живот: Имаме твърде много пари, преследващи твърде малко стоки и услуги


„ Причината за инфлацията както в България, по този начин и в другите страни в Европа, е обвързвана с дисбаланс сред търсенето и предлагането. Имаме прекалено много пари, преследващи прекомерно малко артикули и услуги. “

Това изясни в предаването „ Лице в лице “ макроикономистът Стоян Панчев по отношение на повдигането на цените у нас.

„ След 2020 година, COVID-19 и локдауните имаше криза и опашки за безработни у нас, в Европа и Съединени американски щати. За да се спре това, огромните централни банки и държавни управления напечатаха голямо количество пари. Проблемът е, че сега, в който вкараш тези пари в системата, с едно закъснение сред 12-24 месеца те последователно се оттичат в потребителските цени. Това е развой, който следя от началото на 2021 година Той се утежнява и от войната в Украйна, иот фискалната необузданост “, уточни още макроикономистът.

„ В Европа най-високата инфлация е в Естояния и Литва, които са били в ръб и са в еврозоната. В източната дъга на Европа, където има по-ниско ценово ниво и „ по-бедни “ стопански системи, инфлацията е по-висока. Това е в резултат на това, че сме в един общ пазар. Когато става въпрос за търгуеми артикули каквито са храните, които можем да изнесем от страната, имаме конвергенция на цените. Цените се доближават. Това се случва и с приходите. Ако можеш да отидеш да работиш в Испания, то заплатите и у нас ще порастват “, сподели Стоян Панчев.

„ Услугите, които не можем да преместим елементарно отвън страната, са най-евтините у нас. Услугите в България са с 30-40% по-евтини от междинните в Европа. Когато минем инфлацията от 2%, единственият метод да се върнем обратно, е икономическа болежка ", уточни макроикономистът.

Какво още разяснява той - чуйте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР