Причината за грешката, довела до изписването на екрана на машината

...
Причината за грешката, довела до изписването на екрана на машината
Коментари Харесай

Божидар Божанов обясни надписа дневникът е подправен на машините за гласуване

" Причината за грешката, довела до изписването на екрана на машината за гласоподаване на " Дневникът е фалшифициран ", не е къде е добавено известието, а евентуално става въпрос за дефектни флашки ". Това съобщи пред някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов, определен за народен представител от " Демократична България " в 48-ото Народно заседание. Той посочи, че в случай че информацията на флашките се размине, тогава системата демонстрира известие за неточност.

" Флашките са същите, които са употребявани на изборите през предходната година, само че колкото по-стари са, толкоз по-вероятно е да има недостатъци. Очаквано е, че на следващите избори ще стартират да се появяват такива недостатъци ", добави Божанов. По думите му надписът " Дневникът е фалшифициран " е бил заложен и преди, само че в този момент се е появил поради разминаване на наличието на двете флашки. Божидар Божанов изясни, че достъп до изходния код на машините за гласоподаване е имало обезпечен на регистрирани членове на партии, обединения и неправителствени организации:  " Аз бях там, само че за жалост бях единствен. Регистрираният представител на ГЕРБ не отиде. По-добре да се бяха възползвали от това право тогава, в сравнение с след изборите да хвърлят подозрения върху това по какъв начин работят машините ". За да има достъп до кода и след изборите, са нужни промени в Изборния кодекс, уточни той.

Божанов разяснява и опциите за сформиране на държавно управление:  " Властта за нас не е самоцел и непременно ". Трудно ни е да повярваме, че вълкът си е сменил нрава, сподели той във връзка поръчките на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще одобри исканията  на Демократична България за правосъдна промяна, в случай че влязат в съдружно ръководство. Трябва да има гласуван от Народното събрание бюджет на страната за 2023 година, без значение кой ще ръководи, акцентира още Божанов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР