Причината - резкият скок на заразените в държави от Западна

...
Причината - резкият скок на заразените в държави от Западна
Коментари Харесай

Експерти очакват нов пик на заразени с COVID-19 у нас след Великден

Причината - внезапният скок на инфектираните в страни от Западна Европа

Експерти предвиждат нов пик на инфектираните с ковид у нас при започване на май. Причина е внезапният скок на инфектираните в страни от Западна Европа и върхът на нови случаи в Китай. Пред съветникът на премиера - проф. Радка Аргирова, съобщи, че би трябвало да се намерения за четвърта доза от имунизациите при рисковите групи.

Към момента заболеваемостта у нас продължава да спада и през днешния ден е към 200 инфектирани на 100 000 души, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. А след края на изключителната конюнктура, искащите да се имунизират против ковид внезапно спадна.

„ Всичко идва с месец и половина забавяне. Предполагам, че към 1-10 май ще имаме една дребна вълна, само че никога няма да е толкоз огромна, колкото досега”, споделя тя.

Заради огромния брой нови случаи Германия се отхвърли от решението си да отстрани наложителната карантина за инфектираните. Тревожна е обстановката и във Англия. Само за седмица са регистрирани 4 милиона инфектирани - максимален брой за последните 2 години.

Властите споделят, че няма съображение за суматоха и към този момент не плануват връщане на ограниченията, само че в доста браншове от живота се следи разтърсване поради липса на личен състав, който боледува.

Китай също означи връх от началото на пандемията - над 20 000 нови инфектирани за денонощие, а Шанхай стартира всеобщо тестване на всички поданици. Проучванията в Израел за слагане на четвърта доза от имунизациите към този момент не дават обнадеждаващи резултати, споделят специалистите.

Според епидемиолози в този момент е най-подходящият миг за слагане на ваксина.

„ Когато през есента стартират да се усилват случаите, тогава моментът ще е по-неподходящ”, съобщи доцент доктор Лили Маринова.

София остава региона с най-голям % ваксинирани - близо 45%.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР