Причината е в съмнителни мачове със световния шампион Точно преди 90

...
Причината е в съмнителни мачове със световния шампион
Точно преди 90
Коментари Харесай

Преди 90 години и Дан Колов остава без лиценз, точно като Кобрата

Причината е в съмнителни мачове със международния първенец
Точно преди 90 години, на 28 юни 1929 година, именитият ни кечист Дан Колов остава без състезателен лиценз за щата Илинойс. Точно както Калифорния постъпи с Кубрат Пулев. И то Колов е за цяла година, а Кобрата бе осъден за 6 месеца.
Борецът остава без лиценз за уговорени мачове, а боксьорът – поради целувката на представящата се за журналистка Джени Суши.
Новината за глобата на свръхтежкия герой, който е основан в Бостън, е обявена публично от единствената организация в Съединени американски щати по това време “Юнайтед прес ” или ЮПи, както става известна по-късно.

Според следствието, което е извършено от 19 март същата година, българинът е взел участие в най-малко 6 от тях. Противникът е еднакъв – международният първенец Гъс Соненбърг. За да не го заловен, той употребява разнообразни псевдоними. На спортната комисия на Илинойс са известни Дан Колмън, Дейв Петров и Фред Гоч. Колов губи и шестте мача, които са извършени в другите градове, като някои от тях са в поредни дни.
Това оказва се на комисията и лицензът на българина е лишен. Той се пробва да апелира, само че жалбата му е отхвърлена.
В днешно време казусът е голям. Защото множеството спортните комисии на другите щатове подписаха контракт за уважаване на наказванията. Заради това Кубрат Пулев сега е със възбрана за цялата територия на Съединени американски щати.

По времето на Дан Колов обаче това не е никакъв проблем. Борецът просто се мести на Западното крайбрежие на Съединени американски щати и продължава с кариерата си. Разбира се, по това време хонорарите там не са толкоз огромни, колкото в Илинойс, само че въпреки всичко загубата се компенсира.
Колов прави и няколко дуела в Канада, до момента в който изтече глобата му.
Интересното е, че спортната комисия на Илинойс не подхваща нищо против първенеца си Соненбърг. Вероятно тъй като е със статута на мегазвезда и е може би най-известният състезател в Съединени американски щати по това време. Роден е на 6 март 1898 година в Бетезта, Мериленд, в фамилията на емигранти от Германия.

Като всяко американско момче стартира да играе футбол, само че техния вид. На 25 години към този момент е експерт и дебютира в тима на “Бъфало Ол-Американс ” в Националната футболна лига.
По това време в Съединени американски щати има две лиги, които обаче не вършат край, както през днешния ден. Това е най-скъпото спортно събитие в света “Супербоул ”.
След това изкарва няколко сезона в “Калъмбъс Тайгърс ”, “Детройт Пантърс ” и “Провидънс Стийм Ролър ”.
Печели купата с “Провидънс ” през 1928 година, или една година преди мачовете с Дан Колов.
Докато още играе футбол, стартира кариерата си на герой. Дебютира с победа над Иван Лъдлоу на 24 януари 1928 година. Запазената му марка е летящият удар, който е неотразимо оръжия против противниците му. Висок е 175 см, само че е доста динамичен.

На 4 януари 1929 година той към този момент печели международната купа, като надделява Ед Луис-Удушвача. Това е един от най-големите противници и на Дан Колов. Държи купата до 10 декември 1930 година, когато пада от Джим Лондос. Двамата с Лондос са най-полярните кечисти по това време и събират голяма аудитория във всеки град.
Приключва с футбола, когато е на 32 години, само че продължава да се бори. Печели още един път купата на света, само че бързо я губи. Личният му живот също е много плевел. През юли 1932 година прави злополука, при която умира служителят на реда Ричард Мориси.
Обвинен е в шофиране в пияно положение, само че в последна сметка е оневинен. Така и не излиза наяве тъкмо по какъв начин, само че може би се работи като при лиценза на Дан Колев.

Веднага по-късно се дами за актрисата Джуди Алън. Четири месеца след сватбата влиза в болница с инфаркт. Точно по време на престоя му на легло Алън афишира, че е подала документи за бракоразвод. Причината е, че към този момент е влюбена в секссимвола на Холивуд Гари Купър. Така двамата се разделят през септември 1933 година. След това подвига женитба и с Милред Мичели, само че и тя го напуща.
На 44 години влиза в армията и получава чин сержант. Служи обаче в тила и приготвя корабите за плавания. Умира от левкемия на паметната за България дата 9 септември 1944 година.
Инфо: 24 часа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР