Причината е намаляването на броя на настанените в специалните домове

...
Причината е намаляването на броя на настанените в специалните домове
Коментари Харесай

Миграционен натиск явно няма: Затварят вратите на допълнителните ...

Причината е намаляването на броя на настанените в специфичните домове на Дирекция „ Миграция “.

 

Взетото решение за затваряне на пуснатия в употреба спомагателен потенциал от 50 % в границите на Инфраструктурния регион с мултифункционално предопределение за потребностите на Министерство на вътрешните работи в Любимец е на съображение на осъществен изчерпателен разбор на трендовете в развиването на ситуацията с миграционния напън, както и на прогнозата за продължение на прогресивното понижаване на броя на настанените в Специалните домове за краткотрайно настаняване на нелегално пребиваващи чужденци.

 

От 26 октомври т.г. дирекция „ Миграция “ ще продължи да работи при главния си потенциал от 1060 места за настаняване. Данните все още сочат, че вследствие на огромните ограничения, подхванати от Министерството на вътрешните работи за преодоляване на миграционната конюнктура както по границата, по този начин и навътре в страната, от началото на октомври 2023 година се следи развой на прогресивно понижаване на броя на настанените лица в двата СДВНЧ – в София и Любимец. От 01.10.2023 година досега приблизително дневната им запълненост се пресмята на 143 % по отношение на главния потенциал от 1060 места (средно на ден 1517 настанени лица), оповестяват от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

 

Дирекция „ Миграция “ – Министерство на вътрешните работи е национално способената конструкция, виновна за ръководството на тези специфични домове, където се настаняват нелегално пребиваващи жители на трети страни за идентификация и застраховане осъществяването на ограниченията по връщането или експулсирането им.  Основният потенциал за настаняване в двата дома е 1060 места (400 в СДВНЧ София и 660 в СДВНЧ Любимец).

 

През първото полугодие на 2023 година запълването на главния потенциал за настаняване в двата дома варираше от 31 % до 60 % на дневна база.

През юли 2023 година внезапно се усили броят на настанените в СДВНЧ чужденци, като главният потенциал от 1060 места беше превишен с 16 % (запълеността доближи 116 % на дневна база).

 

Такова съществено покачване на осреднения брой на настанените в СДВНЧ чужденци се регистрира и през идващите два месеца. През август главният потенциал бе напълнен приблизително до 215 %, а през м. септември – до 212 %.

 

Именно при превишаване на главния потенциал се отваря за потребление и част от потенциала за настаняване в Инфраструктурния регион с мултифункционално предопределение за потребностите на Министерство на вътрешните работи в гр. Любимец - площадка, на която са ситуирани контейнери с общо 1232 места.

 

Поради нараствания миграционен напън в страната и превишаване на главния потенциал за настаняване в СДВНЧ, от 21 юли 2023 година бяха отворени за потребление 25 % от местата за настаняване /308/ от Инфраструктурния регион, а от 11 август 2023 година – в допълнение 25 % от местата за настаняване /още 308/, или общо 50 % от местата в обекта. За застраховане на защитата на региона бяха командировани чиновници от Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР.

 

В края на август 2023 година (28.08.2023 г.) бе маркиран пик на настаняванията на чужденци, при който е употребен целият потенциал от 2292 места за настаняване, а чужденците в двата дома са били 2520 лица.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР