Приблизително по 500 м магистрални пътища на ден ще строим

...
Приблизително по 500 м магистрални пътища на ден ще строим
Коментари Харесай

Строим по 500 м. аутобани на ден

Приблизително по 500 м магистрални пътища дневно ще строим следващата година, написа „ Монитор “ базирайки се на плана на районното министерство. През 2017 година би трябвало да са подготвени нови 25 км аутобани, а още близо 69 км да се доизграждат.

За седем месеца, от началото на май до момента, са стартирани планове за съвсем 1.5 милиарда лева Стойността на подписаните контракти е 454 млн. лева Дадено е началото посредством тръжни процедури в пътния отрасъл за 887 млн. лева с Данък добавена стойност. Един от огромните планове следващата година е строителството по автомагистрала „ Хемус “.

Нови 25 км се строят в двата сектора от Ябланица до Боаза (9 км) и сред пътните възли Белокопитово до Буховци (16 км). В момента се проектират трите прави от 50 км от Тетевен до разклона за Плевен. Ако тръжните процедури минат без обжалване, още идната година може да стартира построяването им. Така 75 км от „ Хемус “ ще бъдат в градеж. В бюджета от 1 януари нататък са планувани 85 млн. лева за работа по аутобана. По Автомагистрала „ Струма “ сега машините работят по най-дългия недостроен лот по автомагистралата. Отсечката от 25 км от Кресна до Сандански ще бъде приключена предварително до ноември следващата година.

В края на август 2017 година стартира градежът на 12,6 км по лот 3.1 в сектора от Благоевград до Крупник. Стойността му е 166 млн. лева, само че той ще е подготвен през есента на 2019 година По него ще бъдат построени 2 пътни възела и 20 огромни уреди - мостове, подлези и надлези. По най-тежкия сектор от автомагистралата през Кресненското дефиле има към този момент определено трасе и сега вървят процедури по обжалване на Оценка на въздействието върху околната среда. В края на 2018 година ще бъде пусната публичната поръчка за избор на реализатор, а до две години ще стартира и строителството. Тази седмица трябваше да бъдат отворени офертите за строителството на двата сектора от скоростния път с детайли на автомагистрала София-Калотина, който е част от интернационалния кулоар №10. Жалби в Комисията за защита на конкуренцията от предходната седмица стопираха и двата търга.

Първият сектор е от Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина до пътния възел при Драгоман (14,5 км), а вторият е от Драгоман до Сливница (17 км). Изграждането им може да стартира през 2018 година, в случай че обжалването по търговете не се проточи. Стойността им е над 400 млн. лева, част от тях са обезпечени посредством Инструмента за съгласуваност в Европа.

По Черноморието 5 години лиши на страната в процедури за устройствено обмисляне, отчуждаване, археология и публични поръчки за двете прави за обхода на Ахелой и до Поморие. Целта е да се облекчи доста трафикът сред Бургас и Слънчев бряг, и до Варна с разширение на пътните платна по две в посока. Цената им е 45 млн. лева и би трябвало да са подготвени при започване на летния сезон следващата година.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР