Приблизително 60 000 ученици посещават часове на езици на националните

...
Приблизително 60 000 ученици посещават часове на езици на националните
Коментари Харесай

Около 60 000 ученици посещават часове на езици на националните малцинства в Сърбия

Приблизително 60 000 възпитаници посещават часове на езици на националните малцинства в  Сърбия на всички просветителни стадии, заяви през днешния ден сръбското министерство на правата на индивида и малцинствата и обществения разговор, представено от Танюг, съобщи Българска телеграфна агенция.

По мотив началото на новата образователна година ведомството напомни, че членовете на националните малцинства в Сърбия имат право да посещават занятия, водени на родния им език.

В прессъобщението на министерството се отбелязва, че в Сърбия правото на обучение на езици на националните малцинства е обезпечено от Конституцията и е създадено по-подробно посредством повсеместен набор от закони за образованието.

Министърът на правата на индивида и малцинствата и обществения разговор Томислав Жигманов приветства началото на образователната година и пожела доста триумфи на учениците, които учат на майчин език.

За да реализира правото на обучение на майчин език, Сърбия е осигурила в своята просветителна система изцяло образование от детската градина до края на гимназията с изключение на на сръбския език и на осем езика на националните общности - албански, босненски, български, маджарски, русински, румънски, словашки и хърватски език.

Такова образование има на местата, където живее забележителен % представители на тези общности на територията на Войводина, Санджак, както и в южната част на Сърбия.

Освен това на осем езика на национални малцинства се преподава в границите на предмета „ Майчин език с детайли на националната просвета “: буневски, влашки, македонски, немски, ромски, словенски, украински и чешки.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР