Прибиране на картофите – какво съветват агрономите? Отглеждането на собствени

...
Прибиране на картофите – какво съветват агрономите? Отглеждането на собствени
Коментари Харесай

Прибиране на картофите – какво съветват агрономите?

Прибиране на картофите – какво поучават агрономите? Отглеждането на лични картофи е вековна традиция за България. Почти няма градинар, който да не отглежда картофи в градината. И всички тънкости се предават от уста на уста, от потомство на потомство, от татко на наследник.

Повечето огромни производители на картофи обаче третират тази просвета с същински прагматизъм. Когато си засадил 10-15 или даже 50 декара с картофи, няма време за самостоятелен метод. Обикновените градинари обаче вадят реколтата кой с каквото може. Но и за първите, и за вторите кулминационната точка на целия сезон е жътвата. Нека да разберем по кое време и по какъв начин да изкопаем готовите картофи.

Да ги копаем или да не ги копаем още – това е въпросът!

Всъщност това е най-трудният въпрос, защото няма еднопосочен отговор на него. За да разберем, че “е време ” за изваждане на реколтата от градината си изисква малко опит. Важно е да запомним, че най-очевидният и благонадежден знак за готовността на реколтата е изсъхването на надземната част на картофите.

Веднага откакто видим, че картофените растения са много изсъхнали, имаме към 20 дни, с цел да ги изкопаем. Картофите не би трябвало да стоят повече в земята. Гледаме прогнозата на времето, избираме хубави дни без превалявания и без съмнение хващаме лопатата.

Необходимо е да се обърне внимание освен на валежната конюнктура, само че и на нощните температури. Случва се от време на време дните да са хубави и топли, а през нощта да падне слана . Картофите, даже леко допрени от минусовите температури, ще имат противен блудкав усет и няма да е допустимо да ги съхраним добре.

С какво да изкопаем картофите – компликации в избора

И по този начин, реколтата е подготвена за вадене. Дори сте изкопали няколко растения, с цел да сте сигурни, че е време да приберете картофите. Какъв инструмент е подобаващ за тази задача? Най-често имаме три от тях в нашия боеприпас: права лопата , вила или мотоблок . Нека да разгледаме плюсовете и минусите на всеки от тях.

Мотоблок

Много градинари, без задоволително информация, не се доверяват на машини за изкопаване на техните картофи от боязън да не унищожат тяхната годишна продукция. И по тази причина всички родственици, както и техните деца и внуци, които могат да държат лопата или мотика в ръцете си, са призовани за прибиране на реколтата.

Използването на мотоблок обаче не е кой знае каква философия. Самият минитрактор се употребява единствено като теглителна мощ при прибиране на реколтата от картофи. За съвсем всеки модел можете да закупите разнообразни съоръжения, в това число картофовадач , който се състои от плуг със заварени към него стоманени пръти.

Изваждането на картофите на повърхността става много внимателно, като остават по-малко „ загуби “, в сравнение с при ръчното изкопаване. Безспорното преимущество на технологията е скоростта и високата продуктивност. Имайки минитрактор, можете да поемете обработката на огромни площи: гамата от прикачени устройства включва и сеялка за картофи.

При несигурно време, когато всеки изсъхнал час е от голяма важност, единствено благодарение на мотоблок можете бързо да изкопаете и съберете реколтата. Вижте по-подробно в това видео:

Недостатъците също са явни: мотоблока и приспособленията за него би трябвало да бъдат закупени в допълнение към градинските принадлежности, които към този момент имате. Освен това, както всяко друго съоръжение, мотоблокът ще изисква място за предпазване, поддръжка и зареждане с гориво.

Прибиране на картофите с права лопата или мотика

Технологията е добра, само че не всеки има опция или потребност да я придобие. Лопатата (и мотиката) постоянно е била правилен асистент на всеки градинар. Много хора избират да копаят картофи с нея. Сегашната лопата не е толкоз елементарна, колкото лопатата на нашите баби.

В днешно време изборът е доста по-широк и разнороден, а инструментът се избира въз основа на типа на почвата на обекта и типа работа, която планирате да извършите с нейна помощ. Коя лопата е по-удобна за потребление във всеки съответен случай?

Ако вашата градина има лека, рохкава почва с съществуване на пясък, тогава ще ви подхожда байонетна лопата с правоъгълно или леко заоблено острие. Работата с подобен инструмент е доста ефикасна – острие с тази форма улавя огромен размер почва.

Но такава лопата не е подобаваща за потребление на тежка, твърда почва. Залепването ще бъде проблематично и може да получите болки в гърба . За да работите върху гъста глинеста почва, би трябвало да изберете лопата със заострено острие.

Когато купувате сходен инструмент, обърнете внимание на дръжката. За в действителност надеждни лопати, дръжката би трябвало да бъде направена от стомана или да има полипропиленово покритие.

Прибиране на картофите с вила

Привържениците на вилата считат, че при потреблението на този инструмент се копае по-лесно – земята се разлива сред зъбите. По-лесно е напълно да извадите цяло картофено гнездо на повърхността. Това несъмнено са си преимущества.

Противниците споделят, че картофите се нараняват с вила не по-рядко, в сравнение с с права лопата. Но пробитите от вила картофи въобще не могат да се съхраняват – те незабавно стартират да гният, до момента в който разрезът от мотика или лопата изсъхва много бързо. А ето по какъв начин да съхраняваме картофите по верния метод и да предотвратим покълването им !

Във всеки случай, в случай че изберете вила, целесъобразно е да изберете такава с 4 зъба, които би трябвало да са плоски. А градинарите, които са изключително надарени в изобретателството, употребяват специфични вили, които имат повече зъби и са ситуирани по-нагъсто. Това ги прави по-удобни и по-производителни!

Съветите на агрономите

И по този начин, картофите са подготвени за прибиране на реколтата, инструментът е определен и можете да започнете. Ето някои препоръки от опитни градинари, които може да ви бъдат от изгода:

1. Ако имате мотоблок , оборудван с копач за картофи, тогава преди да започнете да копаете, би трябвало да окосите надземната част. В противоположен случай това ще попречи на работата на оборудването или даже ще нарани картофите. Когато употребявате лопата или вила, косенето не е належащо изискване, изключително в случай че те са изцяло изсъхнали.

2. Ако времето е неприятно , изкопайте картофите даже и в дъжд (но не в пороен дъжд). След това би трябвало авансово да подготвите място да изсушите събраните картофи.

3. Ако времето е удобно , тогава е по-добре да оставите новоизкопаните картофи да престоят в градината за към 3 часа. Това ще направи кожата малко по-груба. Тези картофи се резервират по-добре.

4. Когато копаете с мини-трактор , не би трябвало да вървите ред след ред, по-добре е да вадите картофите през един ред. В противоположен случай едно от колелата ще се движи по разораната земя, а второто по плътната почва, което е доста неловко.

5. Заделете си картофено семе за идната година. Това се прави на всеки 3-4 години, като се избират по-дребни картофи от най-плодородните гнезда. Отделете едрите картофи от междинните и дребните. Наранените картофи може да отидат непосредствено за храна на добитъка.

6. След прибиране на реколтата отделете време да премахнете всички растителни останки и да наторите почвата. Картофите поемат голямо количество азотни, калиеви и фосфорни съединения. Няма смисъл да се внасят азотни торове през есента, само че фосфорните и калиевите торове са наложителни.

Отглеждане на картофи от семена – преимущества и дефекти

7. Пластмасовите кофи са добър избор за събирането на картофи – по-леки са от металните. Още по-добре е да употребявате железни леки кошници, тъй че с изключение на самите картофи да не носите и почвата, която се отделя от тях.

Не е задоволително да отглеждате добра годишна продукция, би трябвало вярно да определите времето за нейното прибиране. Ранното изкопаване значи дефицит на незрели картофи. А несъразмерното закъснение усилва риска от картофена мана, като самите картофи могат да изгният или да измръзнат. Но пък няма нищо по-вкусно от един тиган пържени картофи, които са отгледани от вас самите!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР