При затруднение с погасяването на заем, независимо дали банков или

...
При затруднение с погасяването на заем, независимо дали банков или
Коментари Харесай

Кога рефинансирането на кредита е най-изгодно?

При усложнение с погасяването на заем, без значение дали банков или бърз заем, доста хора стартират да търсят други възможности. Това може да бъде предоговаряне на параметрите на сегашния заем, рефинансиране или заем от непосредствен. Ако се намирате в сходна обстановка, запознайте се с плюсовете и минусите на всеки от разновидностите, преди да вземете дефинитивно решение.

Кога рефинансирането си коства?

Не забравяйте, че задачата на рефинансирането е да усъвършенства изискванията по сегашния ви заем, а не да ви вкара в още по-голям дълг. Имайте поради, че както при всяка друга финансова услуга, тук също ще имате лихвен % и начислена такса. Все отново постоянно можете да проучите опциите и, в случай че не откриете задоволително преференциално предложение, просто да изплащате остарялото си обвързване в сегашния му тип, поучават от pariteni.bg.

Достъпът до заем ще стане по-скъп

Възможните източници на рефинансиране в действителност са доста. Винаги можете да попитате вашия заемодател дали предлага сходен вид финансови услуги, само че не сте задължени да ползвате неговото предложение. Почти всички финансови институции оферират тази опция, тъй че проверете всички налични благоприятни условия. В последна сметка смисълът на тази " рокада “ в персоналните ви финанси е да дължите по-малко, а не повече.

Банков заем за рефинансиране на бързи заеми

При струпване на повече бързи заеми с по-големи суми, най-подходящият вид може да бъде приемането на един по-голям банков потребителски заем, с който да погасите всичките си бързи заеми. Обърнете внимание, че най-ниската рента не е равносилна на най-изгоден заем. Показателят, който най-точно служи за съпоставяне на изискванията в другите банки, е годишният % на разноските (ГПР).

За приемането на нов заем има някои доста значими условия, на които би трябвало да отговаряте – да нямате настоящи забавени заплащания и да имате добра кредитна история в предишното, да имате непрекъснати и писмено доказуеми приходи, като да вземем за пример трудов контракт от най-малко 3-6 месеца и погасителните вноски да не надвишават 60% от приходите на кредитоискателя или от общия приход на фамилията (като може да се включи и гарант, чийто приход може да бъде взет при изчисленията).

Бързи заеми за погасяване на банков заем Директно можем да определим тази концепция като много неприятна, защото бързите заеми са няколко пъти по-скъпи от потребителските заеми. Докато при банковите заеми за ползване ГПР е сред 5-15%, то при бързите заеми той е съвсем 50%, като това е максимумът по закон. Така разликата в цената сред двата типа финансиране е към 10 пъти.

Лихвите по нови заеми може да се вдигнат наесен

Може да ви подмами фактът, че съвсем всички компании за бързи заеми оферират дребни заеми без доказване на приходи. Това обаче не значи, че не би трябвало да разполагате с месечни доходи, с които да погасявате отговорностите си. Натрупването на няколко такива " дребни “ заема може да ви донесе огромни главоболия. Затова преценете добре финансовите си благоприятни условия, преди да се обвържете с сходен заем.

Комбинация от потребителски и ипотечен заем

Самоучастието при ипотечен заем съставлява персоналният ангажимент на кредитополучателя към договорката. Изискваното от банките самоучастие при жилищен заем за покупка на парцел е към 20%, като останалите 80% от пазарната цена се финансират от банката. Тази сума може да варира по мярка и нормално е % от пазарната стойност на жилището.

Притеснителна е наклонността, че все повече хора купуват жилища без лични спестявания. За задачата покупко-продажбите се финансират с композиция от ипотечен и потребителски заем, и то в случай, че заемите за ползване са в пъти по-скъпи. Потребителският заем нормално се употребява за покриване на сумата за самоучастие, както и за обзавеждане и довършителни работи по дома.

Как ще се отрази на джоба ни повдигането на лихвите от ЕЦБ

И в този случай потребителският заем няма да понижи вашите отговорности, а в противен случай – най-после ще би трябвало да върнете повече пари. Комбинацията от ипотечен и потребителски заем може да пресуши изцяло фамилния бюджет и да изчерпи всички спестявания, изключително в случай че икономическата конюнктура в страната се утежни.

По време на криза има действителен риск да останете без работа или приходите ви да се намалят. От друга страна вноската по ипотечния заем остава все по този начин висока или даже се усилва. Още по-лошото е, че при криза парцелите могат да изгубят част от цената си, на която са били оценени по време на покупката. 

Пари назаем от непосредствен

От финансова позиция най-изгодният заем е заемът от ваш непосредствен. Така ще платите по-ниска рента или даже въобще няма да плащате такава, разчитайки на вашите приятелски/роднински връзки. Ако доста сте " закъсали “ с парите и не можете да погасявате заема си, не получавате рефинансиране и не отговаряте на изискванията за нов заем от банка, заемът от непосредствен евентуално е единствената ви алтернатива.

Българите заплащат по-редовно вноските си

Заемът сред другари значи разбъркване на страсти и пари, а това неведнъж не приключва добре. Ако срещнете усложнения с погасяването на задължението си, това неизбежно ще изложи на риск вашето другарство. Когато обаче се намирате в невъзможност, решението да поискате заем от непосредствен въпреки всичко е целесъобразно.

За да докажете сериозните си планове да върнете парите, изключително в случай че става въпрос за огромна сума, може да предложите сключване на контракт за заем сред двете страни, в който да бъдат категорично изброени всички условия по него – размер на сумата, период и метод на връщане/изплащане на заема, рента (ако има такава) и други.

В знак на благосклонност, за спомагателна сигурност може да подпишете запис на заповед, който да стане част от контракта за заем. Това е документ, който подсигурява, че заемодателят може да предприеме изпълнителни дейности против своя дебитор. Друга опция за гаранция по контракта за заем може да е ипотека или залог, изработен в интерес на заемодателя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР