При засилен интерес във Велико Търново започна тестовото гласуване с

...
При засилен интерес във Велико Търново започна тестовото гласуване с
Коментари Харесай

Подготовката за вота във Велико Търново

При засилен интерес във Велико Търново стартира тестовото гласоподаване с демонстрационните машини за вота две в едно на 14 ноември.

Велико Търново получи тестовите машини за гласоподаване

Две седмици и половина преди изборите Районната изборна комисия във Велико Търново получи тестовите машини за гласоподаване, с които ще се образоват секционните комисии и ще се упражняват гласоподавателите в 10-е общини в региона. Устройствата са три пъти повече от изборите през юли, уточни Николай Илиев, ръководител на РИК-Велико Търново: 

„ 10 броя машини с показателен програмен продукт, те са тестови машини. Всяка от общините ще получи по едно такова устройство за гласоподаване и взаимно с Районната изборна комисия ще се провежда по-мащабна акция спрямо предходните избори на територията н цялата област. Идеята е във всяка община да има разположено най-малко по едно такова устройство за гласоподаване като по авансово избран график то ще бъде в другите обитаеми места на територията на всяка община “. 

Първата машина беше изнесена на входа на регионалната администрация във Велико Търново. На жителите, поискали да се пробват с тестовото устройство за гласоподаване, обясняваха представител на регионалната администрация и член на РИК: 

" Първо би трябвало да направиш избора.. изчакваш разписките и ги вземаш, и картата “.

Как реагираха жителите

По-възрастните гласоподаватели бяха любопитни, прилежни в осъществяването на инструкциите за последователността на гласоподаване и удовлетворени, че са се справили. Имаше и други, които несъмнено си търсиха номера на претендента за президент и за листа за народни представители, които в действителната бюлетина са с номер по-голям от тестовата обстановка, заложена в машината: 

„ Това е доста добре с машината, по-лесно е, в сравнение с да пишеш, технологията си е технология “. 

„ Не ме тормози, че не открих номера на листата, тъй като знам за коя листа ще гласоподавам. Ще се наложи няколко страници да се трансферират. Гласувах за няма и една минута. По-добре е с машината, не тъй като примерно вотът ще се промени или ще има измами. Машинното гласоподаване е съвършено, доста елементарно става. Всеки работи с джиесеми, с компютри, тъй че никакъв проблем няма, даже и за възрастните хора  мога да кажа, че се ориентират доста вярно “. 

„ Същото е като предходните избори. По-лесно е, тъй като към този момент имаме опит, всеки може да се оправи, по-лесно е от фейсбук “.  

„ Притесних се да не объркам нещо в партиите и индивида, за който желая да гласоподавам. Справих се, елементарно е, сякаш теглих пари на банковата сметка “.

РИК Велико Търново

Демонстрациите минават безпрепятствено и сполучливо, разяснява Мирослава Стоянова, член на РИК Велико Търново: 

„ Няма проблем, за в този момент. Виждам, че са спокойни хората, несъмнено са осведомени. Те някак си го свързват като банкомат. Може би при слагането на картата те си мислят, че би трябвало да влезе цялата карта, само че по този начин или другояче машината не разрешава. Доста добре са изписани нещата, едро и могат да се четат. Вече за възрастните хора мисля, че ще се оправят “.

Какво питат най-често хората

Може ли повторно да се гласоподава на машината, попита гражданка. Не може, отговори ѝ ръководителят на РИК Николай Илиев: 

„ Първо за президент да гласоподавам и да се върна повторно. Като влезеш да избираш, това би трябвало да ти го обяснят. Ама като не го знаех, ще си мисля, че мога за президент да гласоподавам и след това да се върна за народни представители “, разяснява избирателка. 

„ Няма да може да гласувате наново. При зареждане на картата на менюто на машината изписва опция да гласувате и за двата типа избори или единствено за единия от двата типа избори. Избирателният лист е единствено един. Вие се подписвате единствено веднъж, т.е. в случай че упражните правото си избор отчасти, по-късно няма да можете да го допълните в границите на изборния ден “, отговори ръководителят на РИК Николай Илиев. 

Друга избирателка попита може ли преди да се е подписала в изборния лист да получи втора карта и да се върне още веднъж да подаде гласа си за избора, който не е упражнила, и получи негативен отговор от Мирослава Стоянова, член на РИК Велико Търново, тъй като с една карта се гласоподава единствено един път, а право на втора карта гласоподавателят няма: 

„ Две карти няма по какъв начин да се дадат на гласоподавателя. Искате да кажете излизате от урната, желаете последваща карта и отново да се върнете в урната – не, няма по какъв начин. Това е по същата логичност, в случай че сте сбъркали и желаете повторно да се върнете да гласувате за други. Ще ви станат два гласа действителни. Първият ви глас остава годен, няма по какъв начин да ви го анулират “.  

Разписките от машината след гласоподаване са с баркод, както е зеленият документ. Къде се подава информацията от него, попита гласоподавател и не получи отговор: 

„ Баркодът, който се изписва, къде е ориентиран. Като го сканирам ви дава номер. По време на изборите къде ще насочват баркода – към ЦИК, към уеб страницата на ЦИК, към Информационно обслужване, къде. По принцип би трябвало да ме насочи към някъде, както примерно е за зелените документи “.

Защо би трябвало да се гласоподава

Ще зародят и други проблеми, когато тестовите машини стартират да обикалят обитаемоте места, а за изборите две в едно великотърновци са безапелационни за значимостта им: 

„ Според мен всеки би трябвало да вземе присъединяване за ръководството на страната. Да се погрижат за елементарния народ да е по-добре – и здравословно, и финансово. Трябва да стане “. 

„ Много са значими тези избори. Трябва да си изберем към този момент метода си на живот. Като не гласуваме ще има и други, и други. Кой ще ги заплаща тези избори, те идват от нашите пари “. 

„ В момента тези са най-важните избори. Крайно време е към този момент да има държавно управление, без значение кой ще го завоюва. От новото държавно управление чакам доста повече неща, в сравнение с са минали досегашните държавни управления. Трябва да помислят за хората първо – това е първата неточност, която би трябвало да изправят. Всичко друго си върви по канален ред на държавното управление, министрите да си поемат нещата и това е “. 

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР