При задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с

...
При задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с
Коментари Харесай

С около 5% по-малко продажби на жилища в столицата за 2020 г. при криза

При задълбочаващата се рецесия евентуално 2020 година ще приключи с към 5% по-малко продажби на жилища в столицата, демонстрират прогнози на компания за недвижими парцели. До спад в цените надали ще се стигне в границите на идната година.
През 2020 година софийският заможен пазар е останал постоянен и без основни промени в цените, считат от компанията. Той е бил мощно подсилен от държанието на банките, като е маркиран растеж в размера новоотпуснати жилищни заеми с близо 11 на 100 за първите 10 месеца на 2020 по отношение на тези на 2019 година Същевременно, лихвените проценти по ипотечните заеми са траяли да падат и са достигнали исторически най-ниските си равнища - под 3 на 100. Освен това новото строителство не е спирало, което е дало нужното доверие и убеденост на купувачите, и ги подтиква да продължат да залагат най-вече на ново строителство в търсенето на нов дом.
След като през първото тримесечие на 2020 година ценовите растежи са се ускорили, а междинната цена в София е подминала границата от 1 100 евро/кв.м., през второто тримесечие тя се е върнала на равнища от към 1 080 евро/кв.м., към които се е задържала в предходните няколко години. През третото тримесечие междинната цена на жилищата в столицата е била 1 115 евро и по този начин се върнала покрай постигнатите при започване на годината равнища от 1 120 евро/кв.м. Така цените в София към третото тримесечие регистрират растеж от 2.5 на 100 по отношение на 3-тото тримесечие на 2019 година Средната обща цена на закупените жилища също е повишена и е достигнала 97 200 евро при 90 700 евро за 2019 година Според компанията това се дължи най-много на смяната в параметрите на закупените жилища и търсенето на по-голяма жилищна повърхност.
През последните месеци тристайните жилища са били по-търсени и имат по-голям дял от двустайните, които постоянно са били половината и повече от половината от закупените жилища в София, разясняват от компанията и допълват, че евентуално това е директно разследване от пандемията и от променения метод на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, с цел да се усещаме удобно. Най-купувани са били жилищата на 5-ти етаж, като продължава ползата към жилища на по-високите етажи в здания ново строителство поради хубави гледки, повече шир и светлина, по-малък звук от околни улици и булеварди. Нараства ползата към къщи, партерни жилища с двор и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР