При военни учения определянето на предупредителна зона за Черно море

...
При военни учения определянето на предупредителна зона за Черно море
Коментари Харесай

Тагарев: Неприемливо е Русия да използва ученията за блокиране на износа на украинско зърно

При военни учения определянето на предупредителна зона за Черно море нормално се прави за няколко дни, до момента в който траят маневрите - притеснителното е, че 10-дневният период на известието на Русия изтече през вчерашния ден и бе продължен с още 10 дни. Това съобщи военният министър Тодор Тагарев пред NOVA NEWS.

По думите му, тези ограничавания не би трябвало да се ползват от Русия, с цел да блокира износа на зърно от украинските пристанища, това е недопустимо. Прилагат се напълно други режими, по друг метод се направлява превозът.

Ако украинските управляващи изискат България да спомага на износа на зърно, запитването им ще бъде разисквано с нашите съдружници, които са на прилежащата територия на Черно море и вероятно и с сътрудниците ни от НАТО, уточни министърът.

„ Те още от 2014 година претендират за морски пространства към Кримския полуостров, за влизането в Азовско море и всевъзможни сходни случаи, които опонират на интернационалното право ”, сподели още Тагарев.

Той добави, че Русия нарушава навигацията като не пропуща украински кораби.

" Черно море е прекомерно малко, с цел да има всяка страна 200 благи икономическа зона, само че има явен правилник. Всяка страна има право да работи в своята икономическа зона, никой различен няма право да работи в тази акватория ", съобщи Тагарев.

" НАТО дефинира в стратегическата си идея отбраната на Черно море като собствен стратегически приоритет и това беше тематика на срещата във Вилнюс. Черно море е извънредно значимо за стопанската система, превоза, екологията. " - акцентира министърът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР