При високо ниво на национални амбиции България има потенциала да

...
При високо ниво на национални амбиции България има потенциала да
Коментари Харесай

Румен Радев: Политиката в сферата на иновациите трябва да се прилага като фактор за повишаване на благосъстоянието, качеството и стандарта на живот

При високо равнище на национални упоритости България има капацитета да извърши сериозен прогрес в публичното си развиване в редица области с помощта на човешкия ни капитал, младите ни гении, насъбрания опит и база в редица браншове като образованието, просвета, бизнес, технологии, нововъведения.

Това съобщи президентът Румен Радев в заключението си при закриване на Националната кръгла маса „ Иновациите – благоприятни условия пред България “. Конференцията събра представители на всички заинтригувани страни, от които зависи ефикасното сполучливо развиване на нововъведенията в страната ни – институции, научни и университетски среди, както и на български новаторски предприятия и стартъп организации.

В заключението си президентът заключи, че всички участници са отбелязали нуждата от единна национална тактика за създаване на нов модел за жизнеспособна екосистема в нововъведенията, в която да е планувано ясно ролята на всички страни, изключително на страната. По думите на президента политиката в областта на нововъведенията е залог за публичното развиване на страната ни, тъй като посредством нея може да се увеличи сигурността, благосъстоянието, качеството на живота и стандарта на хората, както и да се преодолеят районните дисбaланси. Това ще докара и до решение на демографски проблеми, свързани с мотивацията на младите гении да останат в страната ни или да се завърнат. „ Трябва да развиваме образованието, науката, нововъведенията и интензивно да привличаме вложения в производства с висока добавена стойност и високи технологии “, добави Румен Радев.

Президентът прикани да идентифицираме области, в които страната ни може да направи скок в публичното си развиване въз основата на нововъведенията, като даде образец с енергийния и автомобилния бранш. По отношение на енергетиката би трябвало да отправим взор доста по-напред и от страна, която транзитира природен газ, България да стане производител и експортьор на енергийни запаси на бъдещето, сподели президентът. Той уточни насъбрания потенциал и капацитета ни за създаване на технологии, свързани със зеления водород. „ Трябва да погледнем по-смело, по-напред, по-перспективно и да сменим визията ни за нас самите “, добави Румен Радев. Той уточни, че в автомобилния бранш може да се съчетае опита на страната ни в произвеждане на автомобилни съставни елементи с потенциала в областта на осведомителните технологии.

Като „ тест “ за страната в лицето на способените институции и администрацията президентът Румен Радев уточни основаването на Национален център за наблюдаване, надзор и ръководство, който ще даде достъп по новаторски метод до информация в действително време в редица браншове като сигурност и защита, превоз, екология, селско стопанство. Проектът беше препоръчан от Администрацията на президента да бъде включен в Плана за възобновяване и резистентност и доразвит от служебните държавни управления.

Румен Радев акцентира, че президентската институция ще продължи да оказва цялостна поддръжка, с цел да се разпрострат вероятностите за развиване на нововъведенията в страната ни. Трябва да представяме страната ни като перспективна дестинация за вложения във високите технологии и в нововъведенията, съобщи президентът.

В рамките на форума одобрение насочи Мария Габриел – еврокомисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша. Тя означи, че конференцията в София е първата по рода си, проведена в страна членка на Европейски Съюз след представянето на новата Европейска иновационна стратегия преди дни в Страсбург. Новият документ се основава на конкурентните преимущества на Европа, акцентира Мария Габриел и срещна участниците с целите на програмата, която цели да утвърди Европа като водач в нововъведенията и да сътвори условия за поощряване на гениите в тази област.

Научноизследователската и развойна активност и нововъведенията са едни от главните принадлежности за превъзмогване на софтуерното закъснение на нашата защита и за създаване на съвременни съответни на бъдещите опасности и закани въоръжени сили, съобщи министърът на защитата в оставка Драгомир Заков. Той уточни, че вложенията в основни нововъзникващи технологии са причина България да има боеготови въоръжени сили, оперативно съвместими със съдружниците си.

В изявлението си министърът на енергетиката в оставка Александър Николов посочи, че в енергийния бранш въвеждането на нововъведенията към този момент е наложително, а не е въпрос на опция. По думите му, е належащо да се регистрират спецификите на пазара и да се подтиква инициативността на бизнеса.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР