При висок градус на емоциите и близо четиричасови словесни схватки,

...
При висок градус на емоциите и близо четиричасови словесни схватки,
Коментари Харесай

Гласуваме и с хартиена бюлетина на следващите избори

При висок градус на страстите и близо четиричасови словесни битки, Народното събрание върна със 125 гласа хартиената бюлетина като алтернатива за гласоподаване наред с машинния избор още на идващия избор. " За " на първо четене гласоподаваха вносителите от Българска социалистическа партия дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Противопоставиха им се от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Български напредък " и " Възраждане ", които събраха 100 " срещу ". Електронното табло регистрира и един глас на социалист, който се разгласи против хартията, като упованията са това да е бил Явор Божанков, който авансово се разгласи против бюлетината. Един представител на БВ пък поддържа бюлетината. 

С процедурни хватки и остър звук стартира дебатът по поправките в Изборния кодекс. От " Продължаваме промяната " пробваха да отсрочат разискванията с довода, че не е минало публично разискване, нито 72 часа от гласуването в правната комисия. Последва искане от Политическа партия за инспекция на кворума, а след констатацията, че подобен е налице, Никола Минчев изиска съвещанието да бъде прекъснато. Предложението беше отхвърлено. Не беше признато и настояването на Политическа партия гласуването да бъде скрито.

Зам.-председателят на Народно събрание Йордан Цонев, който водеше съвещанието, парира реакциите на Политическа партия, че би трябвало публично разискване.

" От 32 години - 30 години гласуваме с хартия, какво тъкмо да обсъждаме? " , възмути се Цонев.  " Когато вас ви нямаше, сме го обсъждали стотици часове. Стигнахме до такава степен, че избрахме различен модел, който се оказа също циничен и в този момент отново би трябвало да го променим.

Обяснихме ви го 100 пъти, само че вие имате уста, нямате уши, господин Петков. А пък тук не ми сочете, тъй като цяла България видя какво имате там ", съобщи от трибуната Йордан Цонев, до момента в който Петков сочеше с пръст главата си.

" Това, което съм обиден, е вместо да се сочат разнообразни органи на тялото, което направихте, в случай че на ГЕРБ и Движение за права и свободи главният приоритет е да се гласоподава хартиената бюлетина, макар всички проблеми на българския народ, не знам дали заслужава да стоите в тази зала ", отвърна от трибуната Кирил Петков.



 Скрийншот: Народно събрание

Лидерът на Политическа партия обърна внимание какъв брой висок е броят на невалидните бюлетини при книжен избор, който се пробват да оправдават от ГЕРБ и Движение за права и свободи. През 2015 година невалидните бюлетини са 15 % % от всички употребявани бюлетини, уточни Петков.

" Няма доверие в машините ", заключи по-късно Йордан Цонев. И съобщи, че двете най-силно искащи машинния избор партии са Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи през годините. " Затова ви споделих - с ушите научаваш, не с устата ", добави той към Политическа партия. " Движение за права и свободи в никакъв случай не сме желали този вид машини, с които се гласоподава във Венецуела за Мадуро ", сподели той. " Аз персонално ще предложа да остане единствено хартиеното гласоподаване ", даде обещание той, до момента в който не се създадат машини, които да върнат доверието. По думите му Движение за права и свободи не целят да си вдигнат резултата с хартията, тъй като са го постигнали и с машините. Проблемът е с доверието в резултата.

Атмосферата в залата се нажежи при последвал скандал сред водача на Движение за права и свободи и някогашния вътрешен министър Бойко Рашков. Мустафа Карадайъ обвини Рашков, който го репликираше от място, че е опитал да ограничи конституционното право на български жители да гласоподават.

Бившият вътрешен министър отвърна, че " явно на някого години наред доста му е харесвало да купува и продава гласове ". " Само че се появи един министър на вътрешните работи, който отбрани Наказателния кодекс. Който постави старания да отбрани правата на хората ", сподели той за себе си и упрекна Движение за права и свободи, че притискали хората по незаконен метод. " Доверието, господин Карадайъ, не се печели с това да плашите хората да гласоподават за вас, тъй като няма да получат дърва за огрев ", добави Рашков. И упрекна, че точно затова Движение за права и свободи желае да върне бюлетините.

Карадайъ не остана задължен и уличи Рашков в неистина. Движение за права и свободи не е било на власт и няма по какъв начин да е притискало гласоподаватели посредством държавни органи, отхвърли той. " Милицията на Рашков за първи път влезе в секционните изборни комисии, това не се случи даже и 90-91 година За първи път българската полиция се трансформира в партийна милиция. И го сподели съдът и омбудсманът ", заключи той.

Лидерът на Движение за права и свободи изведе като мотив за връщане на смесеното гласоподаване подозрението и недоверието в отчитането на изборните резултати с машините.

 Скрийншот: Народно събрание

" И тук става въпрос за измами с тези машини на изборите ", заключи Карадайъ , като попита какво вършим, когато имаме разлики сред броя контролни разписки и електронния избор. " Затова уверен съм, че всички ние желаеме да улесним българските жители да могат да гласоподават. Не чак всички, тъй като едни се гордеят, че са лимитирали конституционното право на българите да упражнят правото си на глас ", прикани той. И даде за образец, че от въвеждането на наложителния машинен избор през юли 2021 гласоподавателите са намалели с 600 хиляди по отношение на вота през април, когато можеше да се гласоподава и с бюлетини.

Карадайъ посочи, че огромна част от хората не са отишли до секциите поради терзание от машините. Той прикани на идващ стадий да бъде върнато и машинното преброяване на хартиените бюлетини, което ще бъде гаранция, че няма да бъдат субективно броени бюлетините и ще се отстраняват грешките в секционните протоколи.

От Политическа партия и Демократична България, които водеха словесната борба против хартиената бюлетина, акцентираха като главен мотив броя на недействителните гласове и операции на вота. От Българска социалистическа партия и ГЕРБ пък акцентираха, че доста хора се тормозят от машината и не имат вяра, че резултатът не е злепоставен. От Движение за права и свободи също акцентираха на неналичието на доверие в изборния резултат и регистрираха усложняване на изборния развой.

" Ние от Демократична България няма да подкрепим законопроектите, в които се планува смесено гласоподаване ", изложи позицията на Демократична България някогашната правосъдна министърка Надежда Йорданова. " Какво споделят данните? През 2019 година 15,9% са недействителните гласове на локалните избори, 4,6% са на парламентарните ", цитира тя. И добави, че на вота за Народно събрание на 4 април 2021 година недействителните бюлетини са били над 86 хиляди. " Това е близо една парламентарна група или гласовете на всички русенци да отидат в кошчето ", направи сравнението Йорданова. Бившата министърка посочи и доста неточности в протоколите.

Тя не се съгласи с причините на Българска социалистическа партия и ГЕРБ, че по-възрастните хора се тормозили от машините. " Свекър ми на 89 година няма проблем и дори се гордее, че гласоподава с машини ", похвали се Йорданова. Маноил Манов от ГЕРБ съобщи, че хората не имат вяра на софтуера и на резултата от машината, а от Българска социалистическа партия приканиха жителите да имат право на избор сред бюлетина и машина. Иван Ченчев попита по какъв начин по този начин се получава, че на последните избори се появи надписът на машината " дневникът е фалшифициран ".

" Ние би трябвало да дадем опция на всички български жители да упражнят правото си на избор ", прикани Росица Кирова от ГЕРБ. Тя означи, че в секциите единствено с машини се лимитират изборни права на жителите. 

" Няма нито мотив за операции с машините ", отбрани машинния избор Милен Матеев и повтори, че вотът с машините е благонадежден. Депутатът от Политическа партия още веднъж настоя за необятно публично разискване.

 Снимка: БТА

" Дори необразованите имат право на глас. Всеки жител на страната има право и ние би трябвало да му го предоставим ", опонира Георг Георгиев.

Противниците на концепцията от Политическа партия и Демократична България опонираха също, че всички хора към този момент употребяват банкови карти.

Бившият началник на Агенцията по горите Александър Дунчев от Политическа партия пък намеси схеми с дървесина, като разгласи, че през вчерашния ден към този момент имало оповестени " хартиени търгове " в прорез със заповедта на служебния министър на земеделието.

" Да включим и билетите за спектакъл, кино и опера ", възмути се Манол Генов от Българска социалистическа партия и настоя да не се позволява отклонение от тематиката на дебата.

Споровете бяха единствено по плана на Българска социалистическа партия за хартиената бюлетина. Пленарната зала отхвърли другите два, импортирани от " Възраждане " и Демократична България. Единият оферираше преброяване на контролните разписки от машинния избор, а другият - достъп когато и да е на партийните представители до ключа на машините.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР