При утвърден Бюджет за текущи ремонти поддръжка на пътища от

...
При утвърден Бюджет за текущи ремонти поддръжка на пътища от
Коментари Харесай

Комитова: АПИ е разплатила до април всичките 382 млн. лв., планирани за цялата година



При одобрен Бюджет за настоящи поправки поддръжка на пътища от 382 милиона лв. за Агенция пътна инфраструктура през предходната година предходното управление е сключило договори  за 1 милиарда и 500 милиона лв., което е 4 пъти повече от плануваното от Закона за бюджета.

Това заяви на брифинг служебният министър на районното развиване Виолета Комитова, която даде данни за последните 4 години, през които има фрапантни разлики по одобрените средства по бюджета и изплатените в края на годината.

Тя посочи, че в последните 4 години компаниите са работили най-вече против задатъци, като цялата сума по договорите си са получавали с Министерски постановления, когато има остатъци в бюджета.

" Когато стартира работа служебното държавно управление, ние заварихме положение на бюджета на АПИ от 382 млн. лв. разплатени. Те са били за цялата година, само че до края на април към този момент са били разплатени ".

" Бюджетът на АПИ е част от общия бюджет на страната. Защо не са се спазвали условията в Закона за бюджета -  задали сме този въпрос в доста институции “, сподели Виолета Комитова.

Говорителят на служебното държавно управление Антон Кутев разяснява, че това е метод за отбягване на публичните поръчки. Заложеният недостиг в бюджета на АПИ е от 1 милиард и 200 милиона, които би трябвало да бъдат обезпечени, тъй като компаниите са си свършили работата, сподели още Кутев.

" За да бъде политически правилни, би трябвало да кажем, че това сигурно е неприятна бюджетна процедура. Можем да кажем, че това основава корупционна среда. Можем да кажем, че когато се харчат по този метод, тъй като това е явно метод за отбягване на публичните поръчки, несъмнено е допустимо да се манипулират търгове и несъмнено е допустимо да се правят закононарушения. Прокуратурата би трябвало да каже дали тези закононарушения са осъществени ", заключи Кутев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР