- При толкова месии каква промяна може да донесат новите

...
- При толкова месии каква промяна може да донесат новите
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев: 30% харвардски вот е мираж, човек като ...

- При толкоз месии каква смяна може да донесат новите политици с харвардски дипломи?

- Никаква смяна не могат да предложат. Всичко е избирателен трик. Могат и да предложат неща, само че биха могли да ги осъществят единствено в случай че имат болшинство в Народното събрание. А не се обрисува да имат такова болшинство. На всичко от горната страна ще би трябвало да се договарят с хора като Тошко Йорданов, Христо Иванов, Атанас Атанасов.

За да направиш същинска съдържателна смяна, са нужни доста запас и обществена поддръжка.

Дори Иван Костов, който имаше смазващо болшинство на ОДС в Народното събрание, не съумя да прокара някои от нещата, които искаше. А в този момент в тая обстановка някой да прави фрапантни промени - това са приказки. Така че да не тръгваме с доста огромна кошница.

Ако Facebook гласуваше, щеше да има огромна вълна от поддръжка за Петков и Василев

Кандидатите за президент не се оповестяват рано, тъй като незабавно им се вадят кирливи ризи

Срещу Румен Радев е необходим човек, който да обира всевъзможни гласове

------------------

- Доц. Стойчев, доколк о новата групировка на някогашните министри с харвардски дипломи ще разбърка картите? Реални ли са упованията на Кирил Петков за 30 % на идващите избори?

- Твърде високи са сходни упования. Електоралният капацитет, на който могат да разчитат, са хората, дали своят вот на изборите през април и юли - за Има Такъв Народ, за Демократична България или за ИБГНИ. Разбира се, биха могли да привлекат и гласоподаватели от другите политически сили, изключително в случай че се обявява връзката сред Политическа партия и президента.

В Българска социалистическа партия има много сериозна поддръжка за Румен Радев и той би могъл да притегли към новата групировка хора, които харесват по-скоро него, в сравнение с левицата.

Такова разделяне в социалистическата партия се следи от много време. Това са евентуалните банки фрагменти за гласове, които могат да черпят двамата някогашни министри.

Някои допускат, че биха могли да реализират по-високо равнище на готовност изобщо, да извадят пред урните хора, които не са дали своят вот до момента. Според мен обаче това е малко евентуално.

По-скоро разочарованието в протестните партии ще бъде факторът, който ще провокира преливане на гласове.

- Накъде ще върви този развой?

- Очаквах преливане от Има Такъв Народ към Демократична България. Сега обаче действително Петков и Василев са най-голяма конкуренция на Демократична България, тъй като освен ще оберат гласовете, които вероятно биха получили от Има Такъв Народ, само че даже биха лишили от тях част от техните гласоподаватели, които по принцип са доста мобилизирани да гласоподават, дейни са в интернет. Затова от обществените мрежи се основава това чувство, че идва еуфория, че ще пристигна огромна вълна с Петков и Василев. Няма да се получи това - в случай че Facebook гласуваше, щеше да има вълна.

Но тъй като приказваме за национални избори, чакам показване на новата групировка от калибъра на Манолова плюс. Бившите министри нямат биографиите на Манолова и Дончева, нито техните запаси, мрежи и въздействие на старите опитни политички.

Много е значимо да се наблюдава и финансирането на плана. Когато става въпрос за партийни планове, постоянно се прокрадва подозрение, че тази активност коства прекалено много пари.

- Ще успее ли да откри новият план задоволително кристалночисти хора с заявления за честност? Как ви се костват евентуалните им сътрудници към този момент ВОЛТ и СЕК?

- Трудно се намират в последно време читави претенденти в България, само че има каста хора с качества, които не желаят да се ангажират с политика, тъй като е мръсна игра. За тези хора обликът на Петков и Василев е извънредно положителен - образовани, сполучливи предприемачи.

Бившите министри са магнетични за подобен вид хора, уважавани като експерти ​- нотариуси, лекари, академични преподаватели, амбициозни млади предприемачи. Така че биха могли да намерят качествени хора ​- не 240, само че в една партия стигат и 10 качествени лица, които да образуват груповия облик и да движат нещата в добра посока.

Що се отнася до донорите на регистрация - това е тип уйдурма, с цел да се изпълнят законовите критерии. Тия шашми са потребни, само че би трябвало да се види от кого се взема регистрация.

Лидерът на ВОЛТ Нестимир Ананиев да вземем за пример единствено прескача от план в план. Беше при Меглена Кунева, след това при Реформаторите. При такова партийно брокерство не е чудно, че е в листата на ДАНС за подслушване. Подобен е казусът и със Средна европейска класа.

А да правиш нови кардинални неща в политиката със остарели планове някак не звучи добре. Ако царят през 2001 година е бил жертва на някакво инженерство, тези хора не са от през вчерашния ден тук и са имали задоволително време до момента да записват своя партия. В политиката не отиваш предизвикан от лайкове във Facebook, а тъй като имаш съществени планове.

- Партията на Слави Трифонов ли ще е огромният губещ на тия избори? Свърши ли звездният им интервал?

- Разбира се, че свърши. Те заиграха с тая нотка на прекомерно огромната праволинейност, заради която не са съумели да сформират кабинет. Но този вид електорат, който харесва нови планове, нови лица, е нестабилен в поддръжката си и елементарно сменя желания. А в този момент към този момент имаме и нов състезател, нов вид готовност.

Освен това на тия избори ще гласуваме по едно и също време и за президент. А смесването на два избора е доста рисково у нас.

Който гласоподава за Румен Радев, на парламентарните избори ще гласоподава за нещо, което свързва с него. И тук е доста значимо по какъв начин ще бъде обяснено на хората коя е партията на настоящия президент - дали Българска социалистическа партия, или тази на Петков и Василев. Или пък Слави е индивидът на Румен Радев, откакто към този момент разгласи поддръжка за втория му мандат.

- Сигурна победа на ГЕРБ отреждат социолозите. Имат ли обаче късмет да излязат от изолираност?

- Преднината им е сигурна с днешна дата, само че не е толкоз значимо с какъв брой ще са първи, а дали ще съумеят да излязат от обстановката никой да не желае да се коалира с тях. Това става малко по малко. И блокирането на Народното събрание в опитите да излъчи държавно управление може да се употребява доста ловко от ГЕРБ.

А и те се движат в вярната посока - престанаха да се конфронтират внезапно. В първите дни на служебното държавно управление офанзивите против Радев създаваха чувство за война, окопи, престрелки. Напоследък старите партийци отстъпиха, изявяват се по-млади лица на ГЕРБ като Даниел Митов, Тома Биков, Николай Младенов. Лансира се ново потомство политици със напълно друга визия и автобиография, политици от кариерата по западни стандарти.

- Не е ли необичайно това бавене на оповестяването на кандидат- президентите на партиите?

- Това постоянно е било процедура в нашите президентски избори от избирането на Георги Първанов насам. Кандидатите не се оповестяват рано, тъй като незабавно по тях стартира да се плюе, да се вадят кирливи ризи.

Затова партиите чакат последния миг.

- Не подаряват ли по този начин обаче успеха на Радев с това бавене?

- Обикновено тези, които са авансово оповестени за любимци, в последния миг се провалят. Президентските избори са много непредсказуеми.

Понякога компромисен претендент може да обере антивота. Това се получи през 2016 година, когато Радев не беше топкандидат, само че беше компромисен и за него гласоподаваха всички, които ненавиждат ГЕРБ. Българинът си харесва мъже за водачи, изключително генерали - и поради тия стандарти Цецка Цачева не реализира триумф.

А Радев обра и антигласовете. Ако сега се откри подобен претендент, може да успее против Радев. Не Петър Стоянов обаче - като корав седесар за него не биха дали своят вот леви, които не харесват Радев. Срещу Радев е необходим човек, който да обира всевъзможни гласове.

- Кой би бил подобаващ?

- Кубрат Пулев би бил превъзходен претендент против Радев. Дори за ГЕРБ е по-добър вид да не повдигнат собствен претендент, а да поддържат някого, повдигнат от предприемчив комитет. Така претендентът ще носи единствено позитивите от поддръжката на ГЕРБ, без негативите. Българска социалистическа партия употребяват тази тактика от 2001 година насам.

Лицето, което би трябвало да се извади против Радев, би трябвало да е задоволително за всички вляво и вдясно, които не харесват Радев. Но претендентът би трябвало да е млад - хората у нас не желаят да гласоподават за старци.

- Дава ли вяра новата групировка на Петков и Василев за постоянен кабинет в идващия парламент?

- Надеждата е същата, каквато и през юли. Конфигурацията в Народното събрание няма да е кой знае какъв брой по-различна. Вероятно няма да влезе групировката на Манолова за сметка на Петков и Василев. А Патриотите постоянно са с единия крайник вътре. Особено Вътрешна македонска революционна организация не може да се отпише, както и „ Възраждане “. Ако обаче Патриотите влязат, обстановката ще стане още по-сложна.

За работещо болшинство и кабинет в идващия парламент няма да може да се приказва без най-малко една от така наречен партии на статуквото - ГЕРБ, Движение за права и свободи или Българска социалистическа партия.

Твърде пресилени бяха заключенията, че 70 % от хората желали смяна, видя се, че са по-малко от 50 % в предходния кабинет. Промяната не е такава лавина, за каквато се показва от медиите. Къде са ония 1.7 милиона гласа за ГЕРБ от 2009 година? Няма толкоз, даже да съберем всички партии на митинга.

ВИЗИТКА


Доц. Стойчо Стойчев е приключил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Преподава „ Анализ на политически риск “ в Катедра „ Политология “ на Софийския университет. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ). Изследванията му са в региона на политическия риск, корупцията, проведената и битовата престъпност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР