При тази инфлация, няма как да не мислим за увеличаване

...
При тази инфлация, няма как да не мислим за увеличаване
Коментари Харесай

Възможно е увеличаване на заплатите в социалната сфера с 10%

При тази инфлация, няма по какъв начин да не мислим за увеличение на работните заплати на обществените служащи. Възможно е от 1 юли да бъдат увеличени заплатите на всички в обществената сфера с 10%. Новината заяви общественият министър Георги Гьоков по време на чуването си в отрасловата парламентарна комисия.

Той подсети, че от началото на 2021 година по времето на тогавашния обществен министър Деница Сачева, на обществените служащи заплатите били вдигнати с 30%. По време на служебното държавно управление по отношение на коронавирус рецесията 45-то Народно събрание приело на тези, които работят на първа линия да бъдат отделени средства, на които се изплащат средства.

Гьоков означи, че държавното управление в съдружното си съглашение е решило за понижаване на администрацията - 15%. Тези 15% е доста мъчно да се случат в общественото министерство , изключително в изпълнителните организации. Има опция за увеличение на заплатите в обществената сфера, като ще бъде за сметка на икономии и редуциране на администрацията , уточни общественият министър.

Георги Гьоков добави, че няма да се употребяват средства през Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " за здравното обезпечаване на бежанците. Така общественият министър отговори на въпроса на депутата от ГЕРБ и някогашен обществен министър Деница Сачева за това дали има остатъчни средства от оперативните стратегии за украинските бежанци и възнамерява ли се с тях да се изразходват средства за тяхното здравно обезпечаване.
 Минимум 500 лева взимат пенсионерите през април
Минимум 500 лева взимат пенсионерите през април

Получават и Великденската надбавка от 70 лв.

Той изясни, че има събрана информация по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " и Програмата за храни и материално подкрепяне. Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " върви в извънредно добър ритъм на осъществяване. Целият бюджет на програмата е разпределен, като 82% от бюджета е разпределен на бенефициентите.

Към днешна дата няма терзание за не асимилиране на ресурса за разплащане от оперативната стратегия. Програмирани средства 2 774 000 млн. лева по програмата няма остатъчни средства, като 103% са програмираните средства.

По програмата за храни и материално подкрепяне, Гьоков я оцени като една доста добра стратегия. Няма друга такава стратегия в България, там парите са обезпечени и няма останки, посочи общественият министър. Предвижда се детска кухня за украинските деца от 10 месеца до 3-годишна възраст.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР