При тайнствената експлозия на военен полигон край Архангелск явно е

...
При тайнствената експлозия на военен полигон край Архангелск явно е
Коментари Харесай

"Дойче веле": Мит или реалност е руското оръжие-чудо и какво знаем за него?

При тайнствената детонация на боен полигон край Архангелск очевидно е била освободена радиация. Някои обстоятелства приказват, че може би става дума за тестване на чудодейното супер оръжие, показано наскоро от Путин, написа "Дойче веле ".
Владимир Путин за пръв път загатна новото супер оръжие в речта си за положението на нацията, произнесена от него на 1 март 2018 година

Той сподели видео и компютърна графика, на които се вижда крилата ракета, която първо се изплъзва от тихоокеанската военно-въздушна защита, по-късно прелита над нос Добра вяра и поразява цел в Хавай.

Близкият до държавното управление ефирен канал РТ "Russia Today " показа в Ютюб новото оръжие, наречено "9М730 Буревестник ", представляващо детайл от цялостен нов оръжеен боеприпас.

Въпросът е дали показаните от Путин и РТ фрагменти са по-скоро артикул на научна фантастика в стила на компютърна игра или такива оръжия фактически има?

На 8 август на полигон в Архангелска област се стигна до мощна детонация. Според "Росатом ", при детонацията, станала при тестване на пробен мотор с течно гориво, са убити петима сътрудници. Други трима сътрудници на "Росатом " получили изгаряния.

Съобщението на "Росатом " поражда някои въпроси, тъй като в него се приказва за "изотопи ". Повечето изтопи обаче са радиоактивни - това не е нормалното гориво за мотори с течно гориво. Природозащитната организация "Грийнпийс " заяви, базирайки се на съветското Министерство за отбрана от произшествия и повреди, че след детонацията равнището на радиация в Северодвинск се е покачило 20 пъти. Това също приказва в интерес на догатката, че са изтекли радиоактивни субстанции.

Тъй като задвижваните с течно гориво ракети не отделят радиоактивни субстанции, може да се допусна, че изпитателният модел е представлявал композиция от стандартен и ядрен мотор.

Владимир Путин увери в действителност, че новият ракетен мотор е бил сполучливо подложен на тестване още през 2017 година, само че доказателства за това негово изказване няма. Позовавайки се на сведения на тайните служби, американският ефирен канал CNBC заяви в края на март 2019 година, че от февруари 2018 година насам новият ракетен мотор е пробван пет пъти и всякога изпитателната ракета е падала.

Първата междуконтинентална крилата ракета?

Ако новото съветско оръжие фактически съществува, то би представлявало първата междуконтинентална крилата ракета /МККР/ в света. Стратегически тя би превъзхождала една междуконтинентална балистична ракета (МКБР), чиято траектория след старта не може да се трансформира, заради което, теоретически тя може да бъде изумена от противовъздушната защита.

На процедура обаче, още от 1980-те години насам междуконтиненталните балистични ракети не могат да бъдат изумени, тъй като се движат с извънредно висока скорост.

Американските и съветските нуклеарни ракети са снабдени също така с голям брой нуклеарни бойни глави, тъй че огнестрелната им мощност - даже единствено числено - превъзхожда всяка противовъздушна защита.

Атомният ракетен мотор не употребява силата, освободена при изгарянето на горивото, а голямата топлота, която се отделя при нуклеарното разделяне. Още след края на Втората международна война учени в Съединени американски щати и в Съветския съюз се опитваха да разработят нуклеарни мотори за самолети и ракетоносители, само че без триумф.

Една от задачите на тези опити постоянно е била да се откри надеждно решение за отбрана на самолетния екипаж против допустимо радиоактивно облъчване.

Непредвидими рискове

Освобождаването на радиоактивни детайли фактически е и една от най-големите рискове при ракети с нуклеарен мотор. Но има и друго: предвид на обстоятелството, че при една нуклеарна верижна реакция се освобождава голяма сила, която е нужна, с цел да се форсира неведнъж скоростта на ракетата, значи, че възможното ѝ рухване би предизвикало опустошителни вреди в съответния регион.

Възможно е военните и инженерите да считат, че сходни „ колатерални " вреди са допустими, само че повредата в Архангелска област ясно сподели, какъв брой рискови са сходни оръжия - даже и в спокойно време.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР