При социализма ядосани родители заплашваха децата си, че ще се

...
При социализма ядосани родители заплашваха децата си, че ще се
Коментари Харесай

Освен без бизнес Пеевски остана и без майка

При социализма ядосани родители заплашваха децата си, че ще се откажат от тях в Държавен вестник. Сега обаче времената са по-други.

Майката на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски - Ирeнa Кръcтeвa, е възразила против включването ѝ в " черния лист " на глобените по закона " Магнитски ". Бившата директорка на Българския състезателен тотализатор претендира, че няма бизнес съгласуваност със сина си, разгласи на брифинг на 22 юни финансовият министър Асен Василев.

" Такова несъгласие имаме от госпожа Ирена Кръстева, която написа, че не е обвързвана с Делян Пеевски. Възраженията се преглеждат от комисията въз основата на предоставени документи. Ако се откри, че някои от лицата в описите нямат съгласуваност, ще бъдат извадени. Една компания към този момент беше извадена, тъй като се оказа, че при вписването е направена неточност в Търговския указател. Кoмиcиятa обаче ce cъбирa вeднъж ceдмичнo и по тази причина изговаряне по този проблем още няма " oбяcни министър Василев.

В листата на българското финансово министерство са включени " всички физически и юридически лица, притежавани, следени или ръководени през последните пет години от лицата, включени в листата на Службата за надзор на задграничните активи на Съединени американски щати (OFAC) ". Участвали са допълнително от едно сдружение и са с открита безспорна съгласуваност с физически и юридически лица от листата. В разширените описи на финансовото ни ведомство са включени над 90 фирми, свързани с Божков и Пеевски.

Двете водещите фигури от санкционния лист на Съединени американски щати по закона " Магнитски " - Делян Пеевски и Васил Божков, се пробват да оспорят в съда продължението на санкционния режим, въведено от държавното управление. Във Върховния административен съд бяха подадени тъжби от компанията " Интръст ", която е благосъстоятелност на Пеевски, както и от партията " Българско лято ", чийто водач е Божков, против така наречен черен списък на българското Министерство на финансите. 

На 22 юни Върховният административен съд обаче остави без разглеждане жалбата на Божковата политическа групировка против включването й в разширения лист " Магнитски ". Магистратите одобряват, че оспореното решение на държавното управление единствено по себе си по никакъв метод не визира опцията на " Българско лято " да взе участие в парламентарните избори през юли и заради това не е налице законов интерес за оборване на този акт.

" По отношение на настояването за прекъсване на предварителното осъществяване на акта на Министерския съвет висшите магистрати одобряват, че не са ясни фактическите условия за настъпили вреди. Жалбоподателят не е описал съответни доводи в тази тенденция, отвън поддържаните възражения по законосъобразността на решението на Министерски съвет, които са несъотносими към предварителното му осъществяване, а касаят разногласието всъщност. Поради това настояването е неприемливо и следва да бъде оставено без разглеждане ", се споделя в определението на висшите съдии, което предстои на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Ден по-късно пък стана ясно, че досега във Върховния административен съд са подадени общо 37 тъжби против решението на кабинета за основаване на уголемен лист на лицата, за които се отнасят глобите по закона " Магнитски ". Всички те са подадени от името на търговски сдружения, измежду които е и притежаваното от Делян Пеевски " Интръст ", както и компании, свързани с Васил Божков. Има и тъжба подадена от зам.-председателя на Националното бюро за надзор върху специфичните разследващи средства Илко Желязков. Въпросните тъжби се разпределят на инцидентен принцип всред всички съдии на Върховен административен съд, тъй че няма да се гледат единствено от едно поделение.

Междувременно третият глобен от Съединени американски щати по " Магнитски " - Желязков, подаде оставката си като заместник-председател на Бюрото за надзор на СРС. Тя бе импортирана на 14 юни в деловодството на Народното събрание. Веднага след абсурда Илко Желязов излезе в отпуск, който изтече. Затова, като се изключи че е подал молбата си за освобождение, която ще може да бъде прегледана след конституирането на 46-ото Народно заседание, той е удължил отпуска си до 23 юли.

В листата изненадващо влязоха и собствениците на компанията Efbet - Боян и Цветомир Найденови, както и татко им Стефан. Найденови обявиха пред медиите, че са подали няколко възражения - до Министерството на финансите, Национална агенция за приходите, ДАНС и Министерския съвет, с искане да бъдат извадени от листата. Основният им мотив е, че са прекратили всевъзможни връзки със засегнатите от закона " Магнитски " лица. В позицията си те акцентират, че от март 2020 година не са съдружници, акционери, шефове и членове на управителни органи. Както и че " ние инициирахме доста пред ограниченията по закона " Магнитски " дейности за уличаването на Васил Божков в корупционни и незаконни действия с риск за нашата сигурност и бизнес ".

Според решението на Министерския съвет списъкът може да бъде допълван или поправен при приемане на нови данни или обстоятелства, подадени от ДАНС и Национална агенция за приходите. Лицата, попаднали в него, могат да излязат, като прекратят връзките си със глобените по " Магнитски ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР