При шофьорските изпити джипиес трябвало да определя маршрута на кормуванетоНад

...
При шофьорските изпити джипиес трябвало да определя маршрута на кормуванетоНад
Коментари Харесай

Над 50 000 шофьорски книжки са под въпрос

При шофьорските изпити джипиес трябвало да дефинира маршрута на кормуването

Над 50 000 шофьорски книжки са били издадени в несъгласие с разпоредба, която изисква електронно устройство да задава случаен маршрут по време на изпита на кандидат-водача, написа.

Измененията са въведени в Наредба 38 на транспортния министър, която контролира УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ. Изискването особено устройство, а не изпитващият от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ (ИААА) да дефинира маршрута на изпита по кормуване е въведено през април 2021 година с подписа на тогавашния министър Росен Желязков. Мотивите са антикорупционни – изпитващият би могъл да сортира елементарен или авансово квалифициран маршрут за кандидат-водач, който вероятно му е платил рушвет.

Срок

По механически съображения условието за въвеждането на устройства, които да дефинират маршрута на инцидентен принцип, е отсрочено с година, с цел да могат автошколите да се приготвят. Така то трябвало да влезе в действие през април 2022 година Но това не се случило.

„ Не ни беше обяснено за какво тази смяна, която затваря една сериозна опция за корупционно държание, просто не се случи “, изясни Красимир Георгиев, ръководител на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България (АКАБ) и притежател на огромна автошкола в София.

„ В момента е изцяло допустимо един курсист да е покрил единствено 1-2 часа кормуване по един тъкмо избран маршрут. След това може да си заплати на изпитващия и той да го прекара на изпита тъкмо по този по този начин добре изучен и квалифициран маршрут. Ако има устройство, даже и да съм дал на изпитващия пари, той не може да ми избере елементарен маршрут. Устройството от своя страна може да закара курсиста, където си реши и в случай че той е неопитен, това незабавно ще проличи “, изяснява Георгиев.

Клипове

През април 2022 година паралелно с случайния маршрут на изпита в действие трябвало да влязат и други нововъведения – този път на теоретичния изпит. Става дума за интерактивни клипове, които да показват на изпитваните задача от действителното придвижване по пътищата, която те да проучват и да посочат съответното нелегално държание. Промяната е замислена за да предотврати зубренето на листовките без функционалното схващане на проблемите и заплахите на придвижването.

„ Сега е изцяло допустимо курсист просто да назубри всички вероятни задания, без въобще да ги схваща. Години наред се борихме за тези интерактивни клипове със заложени пътнотранспортни проблеми в тях и безусловно с родилни страдания ги прокарахме “, споделя Георгиев. За тях също бил очакван период от 1 година, с цел да може ИААА (б.р. - публично позната и като ДАИ) да изготви клиповете. Това обаче също не се случило, а клиповете още не са подготвени.

Отлагане

Така измененията в наредбата за изпитите през април влезнали в действие, само че действително не били въведени в изпитите. Изискването за случаен маршрут на практическия изпит, както и тези за интерактивни клипове на теоретичния, са отсрочени още веднъж с 1 година – до април 2023 година Това обаче се е случило с промени в наредбата с подписа на министър Николай Събев през юли 2022 година Според адвокати остава под въпрос законността на всички изпити за шофьорска брошура, извършени през интервала от април до юли – над 50 000 такива. От АКАБ ще изискат всички изпити, извършени от 14 юни до 1 юли, да бъдат оповестени за противозаконни. Същевременно те имат намерение и да сезират основния прокурор за снадки от министър Събев със задна дата временен интервал. От асоциацията упорстват от позиция на това, че измененията са част от битката с корупцията, прокуратурата да ревизира какво е наложило следващото им отсрочване.

„ Няма опрощение за такова огромно отсрочване. Ние публично ще потвърдим, че от техническа позиция въвеждането на измененията не лишава повече от една-две седмици “, безапелационни са от АКАБ.

Челните удари са поради липса на извънградско

Зачестилите в последно време челни удари по първокласните пътища у нас се дължат значително на неподготвеността на водачите и ниското качество на образованието, оповестиха специалисти. Причината е, че поради неналичието на надзор върху практическото образование прекомерно постоянно то не се преподава с нужното качество и количество часове. За образец от сектора дават опцията курсист и инструктор да се схванат между тях и вторият да запише образователния час като преподаден, макар че двамата може даже да не са се срещали. В дневника на инструктора за деня обаче се записва, че курсистът е подготвен да изпреварва на междуградски път със съответната за това скорост и никой не може да опровергае това. Това е повода, заради която редица фактори в сектора упорстват за въвеждане на система за надзор върху практическото образование, която да е самостоятелна от курсист и инструктор и да подсигурява, че часовете се преподават с точното наличие и дълготрайност.

В Европа вкарват най-малък пробег на курса

Докато у нас към момента се борим за увеличение на броя часове на шофьорския курс от 31 на 42 часа, в редица европейски страни към този момент се вкарва най-малък предел на покрития през курса пробег километри. В Австрия да вземем за пример неотдавна този пробег е 3000 км. Как ще бъдат разпределени километрите зависи от инструктора, който съгласно равнището на курсиста взема решение дали да ги насочи към повече градско или повече извънградско шофиране. Има минимално условие за 200 покрити километра по автомагистрала, както и най-малко от 800 км градско шофиране. В момента средностатистически един шофьорски курс в България включва не повече от 200 км шофиране, и то в реномирана школа. В работещите на ръба на сивия бранш или напълно в него постоянно курсът е към 100 км.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР