При съставителството на сборника от научни трудове за Тутракан и

...
При съставителството на сборника от научни трудове за Тутракан и
Коментари Харесай

Излезе от печат Етнография на Тутракан

При съставителството на сборника от научни писания за Тутракан и Тутраканско водеща е концепцията на проф. Николай Ненов

Излезе от щемпел „ Етнография на Тутракан “. Изданието е авторски труд на музейни експерти от Тутракан, Русе и Силистра.

При съставителството на сборника от научни писания за Тутракан и Тутраканско водеща е концепцията на проф. Николай Ненов за установяване на етнографски общности на основата на сходства и прилики, а не на разлики, на каквито залага обичайна ни етнография (например – с какво хърцоите са разнообразни от капанците, с какво балканджиите са разнообразни от гребенците). Тази изследователска тактика се стопира на общите места и културните прекарвания в интервала сред двете международни войни, както и по-късно, в това число в сегашното, защото демонстрира устойчиви връзки в локалната менталност, обвързани с паметни средища, лечители, обичайни познания, умения и културни практики, осъзнати като културно завещание. В локалната памет значително място има тематиката за Добруджа, защото животът по времето на румънската власт и по-късно трансформира полезностите. Проследени са облиците на Добруджа и визиите за културно завещание у локалните общности, знанието им за места наизуст и форми на културен пейзаж, посредством които се търсят формите на културна традиция и метод на живот, наблюдава се системата за предаване на познание и полезности, които демонстрират неповторимото единение сред индивида и природата, оповестиха от Регионален исторически музей - Русе.

В книгата се показват етнокултурните процеси през последните 100 години, довели до смяна в настройките и идентичностите на другите локални групи от хора, обитаващи територията на някогашната Тутраканска околия - през днешния ден Община Тутракан, Община Главиница, част от Община Сливо поле и община Ситово. Изследвани са обичаите, облеклото, форми на архитектурата, изяви на фолклора, занаятите, календарните и фамилните празници, вярвания на обособените етнокултурни и религиозни групи в района.

Автори на книгата са Петър Бойчев и Величко Атанасов от Тутракан, Десислава Тихолова, Искра Тодорова, Николай Ненов от Русе и Донка Съботинова от Силистра.

Изданието е осъществено с финансовата поддръжка на Министерство на културата и Община Тутракан.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР