При работа от разстояние работникът или служителят не е длъжен

...
При работа от разстояние работникът или служителят не е длъжен
Коментари Харесай

Приеха на второ четене правилата за работа от разстояние

При работа от разстояние служащият или служителят не е задължен да дава отговор на инициирана от работодателя връзка по време на междудневната и седмичната отмора, с изключение на когато в самостоятелния и/или в груповия трудов контракт са уговорени условия, при които това е възможно. Това записа Народното събрание с признатите на второ четене промени в Кодекса на труда, импортирани от Министерския съвет. (Видеото е архивно.)

С промените се уреждат главно изискванията за отдалечена работа.

Депутатите утвърдиха направеното в залата публицистично предложение на Божидар Божанов от ПГ на  „ Продължаваме промяната-Демократична България “, съгласно което с трудовия контракт може да се уговаря повече от едно място за работа, а работодателят може да промени трудовото място за не повече от 30 работни дни годишно по документално искане на служащия при условия, избрани в трудовия контракт или по вътрешни правила в предприятието. 



Работникът или служителят, който прави работа от разстояние, самичък провежда своето работно време, тъй че да е разполагаем и да работи във времето, в което работодателят е в информационна връзка с трети лица. Действително отработеното време може да се регистрира и посредством автоматизирана система за отчитане на работното време. Работодателят е задължен при поискване да даде достъп до данните в системата.

Мястото и характерът на работата от разстояние, изискванията и редът за реализирането ѝ се дефинират в самостоятелния трудов контракт, записа Народното събрание. С него или с вътрешни актове на работодателя се одобряват правила, посредством които се дефинират редът за възлагане и отчитане на работата от разстояние, както и наличието, размерът, постигнатите резултати и други характерности на работата, които са от голяма важност за отчитане на осъщественото.

Когато се употребява осведомителна система за алгоритмично ръководство на работата от разстояние, работодателят обезпечава на служителя писмена информация по отношение на метода на взимане на решенията. По документално искане на служащия работодателят или несъмнено от него длъжностно лице е задължен да ревизира решението на системата за алгоритмично ръководство и да уведоми служащия или служителя за окончателното решение.

Депутатите взеха решение също работещите отдалечено да дават на работодателя писмена информация за характерностите на обезпеченото от него работно място за трудова активност. От своя страна работодателят е задължен да подсигурява, че местата за отдалечена работа дават отговор на минималните условия за здравословни и безвредни условия на труд.



При акцидент служителят е задължен неотложно да уведоми работодателя, непосредствения началник или друго упълномощено по авансово уговорени ред и метод.

Отговорността на работодателя при акцидент или гибел на служащия може да се понижи, когато потърпевшият е съдействал за трудовата акцидент, като е позволил груба немарливост или не е пазил предписаните му правила и правила за здравословни и безвредни условия на труд, записа Народно събрание.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР