При привеждането на системата в съответствие със закона се оказа,

...
При привеждането на системата в съответствие със закона се оказа,
Коментари Харесай

Експерт: Проблемът с недостига на лекарства е структурен


При привеждането на системата в сходство със закона се оказа, че описът от медикаменти, който би трябвало да е с стеснен експорт, е доста по-малък, в случай че се съблюдава законът.

Това сподели в предаването „ Лице в лице “ доцент Васил Пандов, някогашен ръководител на Надзорния съвет на НЗОК и някогашен началник на кабинета на някогашния здравен министър проф. Асена Сербезова.

Според него казусът е систематичен. „ Той идва от това за какво, когато се е приемал законът, са заложени 65% от потреблението, а не примерно 90 или 100 “.

Доц. Пандов счита, че би трябвало да има разбор, който да е изработен от Изпълнителната организация по медикаментите.

„ Такъв дефицит нямаше при започване на годината, през месеците, когато се правеше одитът. Предходният състав на министерството одобри съответни ограничения за битка този дефицит. Аптеките, когато желаят да получат даден артикул, от складовете, от търговците на едро да виждат дали го има или не в склада “, съобщи доцент Пандов.

Той изясни и за какво от 400 медикамента, следени за дефицит, са станали 60.

„ Законът дефинира механизъм, по който да се лимитира износът на лекарствени артикули за да нямаме дефицит. Този механизъм е въведен през 2019 година с корекция в закона за лекарствените артикули, импортирана от госпожа Дариткова от ГЕРБ. Този механизъм показва, че ИАЛ следи всички лекарствени артикули, които са в позитивния лекарствен лист. Но кои ще попаднат под ограничаване за експорт се дефинира точно от тази корекция, импортирана от ГЕРБ през 2019 година Тя показва, че се лимитират 65 на 100 от потребностите на популацията въз основата на потреблението за 6 месеца “, съобщи доцент Пандов.

Той добави, че проф. Асена Сербезова е упълномощила одит на метода, по който действа тази система за наблюдаване в ИАЛ и е открила, че тя не действа съгласно закона.

„ След този одит тя беше приведена в сходство със закона, което по-рано го е споделил и самият министър Меджидиев “, означи още специалистът.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР