При преразпределението на незаетите места в СИК и техните ръководства

...
При преразпределението на незаетите места в СИК и техните ръководства
Коментари Харесай

ЦИК: Партиите и коалициите не могат да имат повече от половината от членовете в една СИК

При преразпределението на незаетите места в СИК и техните управления следва да се съблюдават условията, че никоя партия или коалиция не може да има повече от половината от членовете във всяка една СИК и ръководителят, заместник-председателят и секретарят би трябвало да са препоръчани от разнообразни партии и обединения. Това излиза наяве от решение Централната изборна комисия (ЦИК) по отношение на жребия при попълване съставите на СИК, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В случай, че парламентарно показаните партии и обединения не са създали поименни оферти за полагащия им се брой членове според решението на ЦИК или са създали оферти за по-малък от полагащия им се брой членове, се организират спомагателни съвещания за попълване на незаетите места сред всички взели участие в консултациите партии и обединения при съблюдаване на условията на Изборния кодекс и цитираното решение на ЦИК.

Ако при спомагателните съвещания не се реализира съглашение, незаетите места се попълнят по предложение на други партии и обединения, взели участие в консултациите при кмета на съответната община/район, посредством чоп.

За извършения чоп се сформира протокол, който се подписва от участвалите в консултациите и при осъществяване на жребия партии и обединения и от кмета на общината/района или избраното с негова заповед длъжностно лице, което организира консултациите.

Под други партии и обединения по смисъла на ИК следва да се схваща участвалите в консултациите партии и обединения, които нямат определени свои представители в Народното събрание.

От решението на ЦИК става явен и редът за осъществяване на чоп. Партиите и обединенията, които нямат представители в Народно събрание и са взели участие в консултациите при кмета на общината/района, вършат предложение за член на СИК. Ако предложенията на партиите и обединенията са по-малко от броя на незаетите места, в протокола се вписват наименованията на партиите и обединенията и имената на препоръчаните от тях членове на СИК. Ако предложенията на партиите и обединенията са повече от броя на незаетите места, се организира чоп сред тях. В обособени празни и непрозрачни пликове се слага лист с изписано наименованието на всяка една от партиите и обединенията, създали предложение. Кметът на общината/района или длъжностното лице, несъмнено със заповед на кмета, което организира консултациите, разбърква пликовете, след което поканва участващо в консултациите лице да изтегля поредно пликове до привършване на броя на незаетите места. След изтеглянето на всеки от пликовете пликът се отваря и в протокола се вписва наименованието на партията или обединението и имената на оферти от нея член на СИК.

Когато в консултациите не са взели участие други партии и обединения или когато след процедурите са останали незаети места, оферти за попълване на съставите на СИК се вършат от участвалите в консултациите парламентарно показани партии и обединения.

Попълването на съставите на СИК в тези случаи се организира по реда от актуалното решение сред участвалите в консултациите парламентарно показани партии и обединения. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР