При предстоящия ремонт на общинския театър София Столична община се

...
При предстоящия ремонт на общинския театър София Столична община се
Коментари Харесай

Спаси София: Общината се готви да обезобрази Театър София

При идния ремонт на общинския спектакъл " София " Столична община се готви да размени варовика по постройката с пресован ламинат. За това предизвести гражданската организация " Спаси София ". Решението за реконструкцията на театъра бе взето през лятото от Столичния общински съвет по предложение на зам.кмета по културата Мирослав Боршош. " Общината има намерение да ремонтира Театър " София " за 10 млн. лева, като размени варовика от фасадата с пресован ламинат /HPL/! Управляващите в София не стопират да ни изумяват със скъпите си поправки, които унищожават емблематични здания и пространства. Този път на прицел е постройката на Театър " София " в парка " Заимов ", издигната през 1979г., присъща с каменната пластика по фасадите си. Йорданка Фандъкова и трупата ѝ от ГЕРБ възнамеряват да отстранен трайната и красива каменна обшивка от фасадата на постройката и да я заменят с HPL плоскости (high pressure laminate), което в дословен превод значи - високо пресован ламинат. Ремонт на най-големия общински спектакъл в столицата, който за 10 млн. лева ще отстрани красивата каменна обшивка, с цел да се постави катрон, който на петата година да се разпадне!? ", сигнализираха от " Спаси София " във " Facebook ".

" Г-жо Фандъкова, може ли да усвоявате милиони без безусловно да съсипете всичко издигнато преди вас? Можете ли да имате най-малко малко почитание върху другите достоверни архитектурни стилове и пластове, които вършат София толкоз красива и многообразна? Може ли да се спре най-накрая с тази гербаджийска хармония! От " Спаси София " настояваме публичната поръчка да бъде прекъсната, а планът - модифициран, тъй че да се резервира достоверният тип на постройката! Подобен вид „ планове “ са потвърдено нездравословни за града, културата и хората, тъй като вместо да усъвършенстват средата, която обитаваме свички ние, те я обезличават и унищожават ", приканиха още от сдружението.

 През юни Столичният общински съвет взе решение за възобновяване на Театър „ София “ и на културния дом „ Средец “, като за задачата се вземе и заем от 1 425 000 лева от Фонда за градско развиване.   Сградата на Театър „ София “ е проектирана през 1970 година и е част от общинския сграден фонд. В целостта си архитектурата на постройката прилича цитадела с крепостна кула, ситуирана над сцената на театъра. Има няколко театрални зали – огромна с 300 места и камерна с до 40 места; с пространства, пригодни за пробна театрална активност – мраморно предверие и лятна театрална сцена. В плана се планува изцяло възобновяване на постройката, което включва и топлоизолация, както и усъвършенстване на архитектурното систематизиране. 

При ремонта на постройката, която е от 1974-а година на улица „ Кракра “ – ОКИ „ Средец “, се планува осъществяване на главен ремонт,  облагородяване на прилежащите площи, както и отделяне на паркинг с следен достъп. Също по този начин се възнамерява закупуването на обзавеждане и модерно високотехнологично съоръжение за реализирането на културни мероприятия.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР