При повечето избори досега се е създавала възможност за гласуване

...
При повечето избори досега се е създавала възможност за гласуване
Коментари Харесай

Веска Събева: Хората с увреждания се страхуват да гласуват дори с подвижна секция

„ При множеството избори до момента се е създавала опция за гласоподаване и на хората с инвалидни колички в секциите, само че тази година е друга, тъй като доста от тези хора няма да отидат да гласоподават “, сподели пред БНР Веска Събева, заместник-председател на Национално представителните организации на и за хората с увреждания.     
21 от тези организации, че в предизборните им платформи липсват проблемите на тези хора и пациенти.

„ Членове в Асоциацията на родителите на деца с увреждания ми звънят и споделят, че няма да подават декларация и за преносима урна и за опция за гласоподаване вкъщи, тъй като се опасяват от болестта. Тези хора, които ще обикалят по домовете, въпреки и облечени в защитни костюми, кутиите, в които ще се гласоподава, също провокират боязън у нашите членове, тъй като те са и с доста съпътстващи болести, хронични, а в хода на пандемията стана ясно, че те най-често имат летален излаз при заразяване с Covid-19 “, разясни Събева.

По думите ѝ тази преносима урна може да се употребява единствено от самия човек с увреждане, само че не и от неговия непосредствен , който се грижи за него. За да не се наруши тайната на вота.

 sofia.bg „ В което не виждам логичност, тъй като, в случай че този помощник или непосредствен би трябвало да го води в секция, той по този начин или другояче му оказва помощ какво да направи, в случай че пък самият помощник е под карантина, то индивидът с увреждане отново е лишен от правото на глас . За тези неща не е помислено и някак хората не се сещат за тези потребности и поддръжка “, уточни още Веска Събева.

Според нея в бъдеще би трябвало да се намерения, в случай че този път не стане, по какъв начин да бъде чут и гласът на хората с увреждания, до каква степен този глас се регистрира и по какъв начин те ще могат да гласоподават . На този стадий не може да се твърди нито едно, нито друго, тъй като хората под забраняване от години са лишени от изложение на избор, сподели Събева.

Има потребност от спор по тези тематики в обществото , тъй като това са действителни огромни трудности за тези хора, въпреки на другите да им наподобява маловажно. Защото хората с увреждания не са единствено очакващите помощи, това са лица, които имат благоприятни условия, претенции, стремежи, на тях би трябвало да им се помогне, с цел да получат самочувствието, че те също вземат участие в живота на своята страна.
Събева чака съпричастност към техните проблеми. По думите ѝ машинното гласоподаване улеснява част от хората с увреждания . Ако имаше отдалечено и електронно гласоподаване, още повече би улеснило гласуването на тези хора. По отношение на машините още предходната година от организацията са поискали от ЦИК да има говореща стратегия, с цел да може незрящите хора също да гласоподават и да се съблюдава тайната на вота, разясни ръководителят на Асоциацията на родителите на деца с увреждания.

Още по тематиката - в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР