При по-дълги пътувания шофьорите наливат големи количества гориво на бензиностанциите.

...
При по-дълги пътувания шофьорите наливат големи количества гориво на бензиностанциите.
Коментари Харесай

Знаете ли какво да направите, ако след зареждане на гориво светне Check engine?

При по-дълги пътувания водачите наливат огромни количества гориво на бензиностанциите. Това е за предпочитане пред честите прекъсвания за зареждане, само че се случва от време на време, веднага след сипване на бензин на таблото пред лидера да светне предупредителната лампа  " check engine ". И повода за това е точно зареденото преди малко прясно гориво. Факт е, че даже на бензиностанции от огромна и известна верига, изключително в случай че тя е отдалечена от огромно обитаемо място, човек да попадне на гориво със подозрителен генезис, написа AutoMedia.bg. Основното недоволство е, че октановото число не е задоволително високо за моторите на актуалните коли. 

Това е изключително рисково, в случай че сте налели огромно количество ново гориво (в случая ще стане дума за бензин), а остарялото е напълно малко. Повечето модерни двигатели са проектирани да работят с бензин с несъмнено октаново число – най-много A-95, и те незабавно ще реагират, в случай че новото гориво не дава отговор на този стандарт. Съответно, ще се задейства предупреждението  " check engine ", което стряска съвсем всеки водач зад кормилото.

По предписание, в тази ситуация несъответствуващият бензин би трябвало да бъде източен и сменен с естествен, само че това няма по какъв начин да стане в полеви условия. Викането на  " Пътна помощ “, с цел да ви изтегли до сервиз е вид, но то може да отнеме много време, а също така е и много скъпо. Затова и решението е независимо повишение на октановото число на горивото. Това ще ви разреши да стигнете до  " цивилизацията “ без външна помощ, като по едно и също време с това не съсипете мотора на колата си. За задачата обаче би трябвало авансово да сте се запасили с някои неща.

Можете да увеличите октановото число на бензина, да вземем за пример, като употребявате чист алкохол - етилов или метанол. Добавянето му към бензина покачва октановото число на горивото. За да се усили то с 3 пункта, дялът на алкохола в бензина би трябвало да се усили до 10%. Можете да извършите гориво клас A-95 от 50 литра AI-92, като налеете 5 литра алкохол в резервоара. Това обаче е прекалено много.

Друг вид е да се употребява нафталин. Такъв смес в горивото също покачва октановото число. За да се усили той с 3-5 пункта, около кг нафталин би трябвало да се разтвори в 40 литра гориво. Този вид се предлага единствено в крайни случаи, когато всички други възможности са изчерпани. Причината е, че нафталинът способства за образуването на въглеродни отлагания в мотора и запушва горивопроводите.

Най-доброто  " лекарство “, достъпно за увеличение на октановото число на горивото, е елементарният ацетон. Той, за разлика от алкохола и нафталина, може да бъде закупен свободно от всяка железария. Добавянето на два литра ацетон към 40 литра бензин подсигурява нарастване на октановото му число с пет пункта. В този случай потреблението, несъмнено, ще се усили леко, само че колата ще се движи сама и няма да има стряскащ надпис на таблото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР